Piazza del Duomo San Gimignano

Het Piazza del Duomo is het centrale plein van San Gimignano. Het is hier dat zowel het belangrijkste religieuze gebouw (de Kathedraal) als het belangrijkste burgerlijke paleis (het Palazzo del Popolo) staan.

Piazza del Duomo San Gimignano

Geschiedenis en beschrijving

Het Piazza del Duomo ligt op het kruispunt van de Via Francigena en de oude straatweg tussen Siena en Pisa. Het heeft zijn naam gekregen van de in de 11e eeuw gebouwde Duomo. De huidige aanblik stamt uit de 1e helft van de 13e eeuw, toen San Gimignano een belangrijke rol speelde in de omgeving.

De hoogste toren van San Gimignano is de Torre Grossa, aan de linkerzijde van het plein.

Hiernaast staat het Palazzo del Popolo, dat ook wel aangeduid wordt als Palazzo Comunale of Palazzo Nuovo del Podestà. In 1337 werd dit het stadshuis. Het is de zetel van het Museo Civico (“Stadsmuseum”) van San Gimignano.

Het gebouw hier weer naast is de Loggia del Comune. Dit is gebouwd door enkele huizen van de familie Ardinghelli, leiders van de factie der Ghibellijnen, te onteigenen. Het werd gebruikt voor stadsvergaderingen.

Voordat het Palazzo del Popolo deze taak overnam was het Palazzo Vecchio del Podestà het stadhuis van San Gimignano. Het staat tegenover de Kathedraal en is makkelijk te herkennen aan de Torre Rognosa en de Torre Chigi.

De twee torens aan de rechterkant van het plein zijn naar een rijke koopmansfamilie Torri dei Salvucci genoemd. Deze familie, die de Welfen aanhing, had haar rijkdom vooral door woekerpratijken verkregen. De torens wedijverden met die van de familie Ardinghelli aan de overkant van het plein.

De soberheid van de façade van de Santa Maria Assunta Kathedraal wordt gelogenstraft door de kunstwerken binnen deze kerk. Vooral de door Ghirlandaio beschilderde Santa Fina Kapel is de moeite waard.

Piazza Duomo, San Gimignano

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email