Piazza Girolamo Fabrizio Acquapendente

Het Piazza Girolamo Fabrizio is het centrale plein van Acquapendente (provincie Viterbo). Aan dit plein staan een aantal van de mooiste historische gebouwen van de stad, alsmede het Gemeentehuis en een standbeeld van de beroemdste inwoner.

Piazza Girolamo Fabrizio Acquapendente

Geschiedenis

Het Piazza Girolamo Fabrizio heette vroeger Piazza Vittorio Emanuele.

De geschiedenis van het plein begint in de 12e eeuw, met de ontbossing van de Valle del Rivo. De rijkere families van de stad kozen deze plek om er hun herenhuizen te bouwen. Deze worden vooral gekenmerkt door de mooie portalen.

Bezienswaardigheden

Piazza Girolamo Fabrizio Acquapendente
Monument voor Fabrizio

Op huisnummer 8 bevindt zich de Santo Stefano Kerk.

Voor deze kerk staat het Palazzo Benci-Caterini, met een portaal dat in een boog eindigt, waarboven een Dorisch hoofdgestel te zien is. De centrale steen boven de poort wordt versierd met een grotesk masker. Er was vroeger een loggia, waarvan de drie bogen nog te zien zijn. De derde verdieping is later gebouwd.

Het Palazzo Savini-Costantini (n. 3) staat op de hoek van het Piazza Girolamo Fabrizio en het Piazza Oberdan. De archivoltvan het protaal wordt versierd met het wapenschild van de Savini familie.

Het Palazzo Petrucci-Piccioni (n. 6) staat tegenover het Palazzo Comunale. Aan weerszijden van de centrale steen  boven de deur is de naam TANCREDES PETRUTIUS te lezen.

Het Palazzo Comunale is in 1870 ontworpen door de architekt Meluzzi en is het opvallendste gebouw aan het plein.

Midden op het plein staat een standbeeld van de man naar wie het vernoemd is, de 16e eeuwse chirurg Girolamo Fabrizio.

Piazza Girolamo Fabrizio, Acquapendente

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email