Piazza Grande Arezzo

Het Piazza Grande is het centrale plein van Arezzo. Het heeft een aparte vorm en wordt omringd door een aantal van de mooiste kerken en paleizen van de stad. Het is dan ook het beste beginpunt om de stad te verkennen. DE grootste trekpleister aan dit plein is de Santa Maria della Pieve Basiliek.

Piazza Grande Arezzo

Piazza Grande Arezzo
Piazza Grande

Het Piazza Grande wordt ook wel Piazza Vasari genoemd. Het staat op de plek waar vroeger het Romeinse Forum was. Het oppervlak is hellend, met een verschil van maar liefst ongeveer 10 meter tussen het hoogste en het laagste punt, en heeft een trapezoide vorm.

Het is rond het jaar 1200 aangelegd, al heette het toen nog Platea Comunis, Vanaf de 13e eeuw is het het politieke, sociale en religieuze centrum van Arezzo.

De gebouwen die het plein flankeren worden gekenmerkt door een veelheid van stijlen.

Bezienswaardigheden Piazza Grande

De meest in het oog springende attractie is de Santa Maria della Pieve Basiliek, die in een romaneske stijl gebouwd is.

Het Palazzo del Tribunale staat aan dezelfde kant als de kerk, maar de bouwstijl is barok.

Het Palazzo della Fraternita dei Laici is half Gothisch (gebouwd in 1375 door de Florentijnen Baldino di Cino e Niccolò di Francesco) en half Renaissance (van de hand van Rossellino, in 1433). De “broederschap der leken” waarnaar het paleis vernoemd is is in 1262 door een groep Domenicaners gesticht. Spinello schilderde de Pietà (1395) op de lunette boven de ingang.

Het Palazzo delle Logge staat aan de noordkant en is in 1573 door Vasari gebouwd.

Het Palazzo Lappoli bestaat eigenlijk uit een aantal verschillende gebouwen van allemaal veschillende hoogte, die ogenschijnlijk bij elkaar gehouden worden door een houten galerij.

Het Palazzo Cofani-Brizzolari is een casa-torre (“torenhuis”). De Torre Faggiolana was oorspronkelijk een op zichzelf staand bouwwerk en is pas later aan het huis toegevoegd. Het gebouw is in de 30’er jaren van de vorige eeuw gerestaureerd.

De fontein op het Piazza Grande stamt uit de 16e eeuw.

De zuil aan de noordkant is een kopie van de zuil waaraan vroeger publieke aankondigingen gehangen werden.

Giostra del Saracino

Elk jaar wordt op het Piazza Grande de zogeheten Giostra del Saracino (gehouden, een traditie die teruggrijpt naar de middeleeuwse geschiedenis van Arezzo. Het doet een beetje denken aan het beroemdere Palio in Siena en omvat ruiters die rond het plein galopperen en een grote optocht in middeleeuwse klederdracht.

Antiekmarkt

Elke maand vindt er een antiekmarkt plaats op het Piazza Grande.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *