Piazza Paolo VI Brescia

Het Piazza Paolo VI heette in de middeleeuwen nog het Piazza del Duomo. Het wordt omlijst door een aantal historisch belangrijke gebouwen, waaronder de Stadstoren (Torre Civica), Broletto, de Duomo Nuovo en de Duomo Vecchio. De Fontein van Minerva staat midden op het plein.

Piazza Paolo VI Brescia

Piazza Paolo VI Brescia
Broletto, Duomo Nuovo en Duomo Vecchio

Het Piazza Paolo VI is in de middeleeuwen aangelgd en heette toen nog Piazza Duomo.

De belangrijkste gebouwen van de middeleeuwse stad staan aan de oostkant van het plein. Dit zijn de Broletto, de Duomo Nuovo in het midden, en de Duomo Vecchio.

Het Palazzo del Broletto omvat ook de stadstoren en de zogeheten Loggia delle Grida. Het is het oudste publieke gebouw van de stad en is in verschillende fases, vanaf de middeleeuwen tot de 17e eeuw, gebouwd. De laatste toevoeging was de portico aan de noordkant. Tegenwoordig is het de zetel van een aantal gemeente- zowel als provinciale kantoren.

De Duomo Nuovo (“Nieuwe Dom”) is eveneens over een langere periode gebouwd. De eerste steen werd in 1604 gelegd en het gebouw werd pas in 1825 voltooid. Dit verklaart ook waarom het onderste deel barokke en het bovenste rococò invloeden vertoont.

De Duomo Vecchio is in de 12e eeuw gebouwd en is een zeldzaam voorbeeld van een rond middeleeuws gebouw.

Aan de andere kant van het plein staat het Casa dei Camerlenghi, dat door een portico en een Gotische trifora uit de 15e eeuw wordt gekenmerkt. Hiernaast staat een neo-klassiek gebouw uit 1809, met twee grote centrale Ionische zuilen.

Een middeleeuwse doorgang voert naar de Via Dieci Giornate, die langs de oude Romeinse muren loopt.

Het gebouw van de Credito Agrario Bresciano aan de zuidkant is in het begin van de 20e eeuw door Antonio Tagliaferri ontworpen.

Piazza Paolo VI – Brescia

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email