Piazza del Plebiscito Viterbo

Het Piazza del Plebiscito is het centrale en belangrijkste plein van Viterbo. Eeen aantal van de belangrijkste gebouwen van de stad bevinden zich langs dit plein, waaronder het gemeentehuisvan Viterbo.

Weetjes Piazza del Plebiscito Viterbo

Het Piazza del Plebiscito is al vanaf de 13e eeuw het centrale plein van Viterbo en wordt door de inwoners van de stad nog steeds met de oude naam Piazza del Comune genoemd.

Het bevindt zich op de plek waar voorheen het kerkhof van de Sant’Angelo in Spatha KerkSant’Angelo in Spatha Kerk Viterbo te vinden was. De ruimte rondom het plein wordt behalve door deze kerk nog steed sin beslag genomen door de gemeentekantoren van Viterbo.

De belangrijkste van deze gebouwen zijn het Palazzo dei Priori en het Palazzo del Podestà, die door middel van een gang met elkaar verbinden zijn.

Het Palazzo del Capitano del Popolo is de zetel van de Prefektuur van de stad.

Aan het begin van de Via Roma en van de Via San Lorenzo staan twee gebeeldhouwde leeuwen, symbolen van de stad Viterbo. Dit heeft volgens de legende te maken met het feit dat Èrcole, die de stad gesticht zou hebben, gewoonlijk afgebeeld werd met een leeuwenhuid over zijn schouders. (In het wapenschild van Viterbo is een door Èrcole gedode leeuw te zien.)

In werkelijkheid koos Viterbo tijdens de strijd tussen de Gibellijnen en de Welfen de kant van de paus (de welfen), en nam net als vergelijkbare steden de leeuw tot symbool. Ghibellijnse steden kozen meestal voor de adelaar.

Bij de leeuw onder de toren is ook een palmboom (het symbool van de oude stad Ferento) afgebeeld. Nadat deze stad door de inwoners van Viterbo verwoest en geplunderd was namen werd de palmboom geintegreerd om de overwinning te herinneren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *