Piazza Vecchia Bergamo

Samen met het Piazza Duomo is het Piazza Vecchia het belangrijkste plein in het oudste deel van Bergamo, de Città Alta. Behalve de centrale fontein zijn het Palazzo del Podestà, het Palazzo della Ragione en de Campanone de grootste trekpleisters op dit plein.

Piazza Vecchia Bergamo

Bezienswaardigheden

Palazzo della Ragione

Piazza Vecchia Bergamo - Palazzo della Ragione

Het Palazzo della Ragione staat tussen het Piazza Vecchia en het Piazza Duomo. Het is de portico onder het paleis die de verbinding tussen de twee pleinen vormt. Het gebouw wordt gekenmerkt door een zonnewijzer. Het wordt ook wel Palazzo Vecchio genoemd en is de zetel van een Frescomuseum.

Palazzo Nuovo

En waar een Palazzo Vecchio is moet natuurlijk ook een Palazzo Nuovo zijn. Het staat tegenover het “Oude Paleis” aan de andere kant van het plein en is de zetel van de Angelo Mai Bibliotheek.

Campanone

De Campanone is het hoogste gebouw aan het Piazza Vecchia.

De Campanone begon zijn bestaan als torenhuis en was, net als het Palazzo del Podestà, eigendom van de familie Suardi-Colleoni. Elke avond om 22.00 uur slaan de klokken op deze toren 100 maal. Wie de 230 treden naar de top beklimt (er is ook een lift) wordt met een spectaculair uitzicht beloond.

Palazzo del Podestà

Het Palazzo del Podestà was het eerste gemeentehuis in Italië. De fresco’s die de façade van het gebouw sierden zijn nu te zien in het Museo degli Affreschi in het Palazzo della Ragione. Branden en plunderingen hebben ervoor gezorgd dat het vaak gerestaureerd is. Tegenwoordig is het de zetel van een museum dat de geschiedenis van Bergamo zelf belicht.

Contarini Fontein

De fontein die midden op het plein staat heet Fontana Contarini. Het monument is door Alvise Contarini in 1780 aan de stad geschonken, toen hij terug naar Venetië ging na de functie van Podestà (een niet gekozen burgemeester, die erg veel macht had) in Bergamo bekleed te hebben.

Weetjes

Toen de beroemde architect Le Corbusier het Piazza Vecchia in 1949 voor het eerst zag, zei hij dat het een misdaad zou zijn om ook maar een steen aan het plein te veranderen.

Kort hierna verbood de burgemeester auto’s op het plein te parkeren, een verbod dat later tot de omgeving rond het plein uitgebreid werd.

Piazza Vecchia, Città Alta, Bergamo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *