Piazza Vittorio Emanuele II Pisa

Het Piazza Vittorio Emanuele II ligt op korte loopafstand ten noorden van het centrale station van Pisa. Het geldt als één van de belangrijkste verkeersknooppunten van de stad. Het is bij dit plein dat de hoofdstraat Corso Italia begint.

Piazza Vittorio Emanuele II Pisa

Geschiedenis en beschrijving

Het Piazza Vittorio Emanuele II is opgedragen aan de eerste koning van Italië. Het standbeeld van de man is in 1892 door Cesare Zocchi centraal op het plein geplaatst. Volgens de inwoners van Pisa zou de pluim op de helm geplaatst zijn om de koning zo iets slanker te laten lijken.

In de middeleeuwen liepen er muren door het huidige plein. Bij opgravingen ten bate van een parkeergarage zijn de fundering van de Porta San Gilio en enige elementen van een ophaalbrug uit de 12e eeuw aan het licht gebracht. Hier was in de Romeinse tijd het begin van de Carrais Pontis Veteris (de huidige Corso Italia).

In het gebouw aan het begin van de Corso Italia, dat in 1952 door Lamberto Bartolucci gebouwd is, zetelt de Kamer van Koophandel.

De twee neogotische gebouwen aan de stationskant van het plein zijn beide door Federigo Severini ontworpen. Het Palazzo delle Poste stamt uit 1929 en het iets soberdere voormalige provinciegebouw uit 1935.

Tussen deze twee gebouwen door kan men het in 1871 gebouwde station Pisa Centrale zien liggen.

Wat men ook kan zien is de achterkant van de Sant’Antonio Abate Kerk. Het is op één van de muren van deze kerk dat Keith Haring in 1871 zijn Tuttomondo geschilderd heeft.

Piazza Vittorio Emanuele II, Pisa

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email