Pinacotheek Volterra

De Pinacotheek van Volterra zetelt, samen met het Museo Civico (“Stadsmuseum”) in het historische gebouw Palazzo Minucci-Solaini. Behalve de permanente verzameling worden er ook vaak losse tentoonstellingen georganizeerd. De grootste trekpleisters zijn werken van Rosso Fiorentino en Luca Signorelli.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Pinacoteca en Museo Civico – Via dei Sarti, 1 – 56048 Volterra. Telefoon: + 39 0588 87580. Openingstijden: van 14 Maart t/m 1 November van 09.00 tot 19.00 uur; van w t/m 30 November en van 9 Januari t/m 13 Maart van 10.00 tot 16.30 uur; van 1 December t/m 8 Januari van 10.00 t/m 18.00 uur; 25 December van 15.30 tot 19.30 uur; 1 Januari van 12.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: 8 Euro; kinderen 6-16 en 60+: 6 Euro; kinderen jonger dan 6: gratis. Volterra Card geldig.

Pinacotheek Volterra

Geschiedenis

Pinacotheek Volterra
De “Troonafneming” van Rosso Fiorentino.

De geschiedenis van de Pinacotheek van Volterra begint in 1842. In dit jaar begon Luigi Fedra Inghirami, die in de Kathedraal werkte, schilderijen uit kerken en kloosters te verzamelen. Hij bewaarde de kunstwerken in de San Carlo Kapel naast de Duomo.

In 1905 werd er op voorstel van Corrado Ricci een officiële pinacotheek op de tweede verdieping van het Palazzo dei Priori geopend. De belangrijkste werken uit de San Carlo Kapel, samen met schilderijen uit andere kerken en overheidsgebouwen werden hier tentoongesteld.

In 1982 verhuisde de Pinacoteca opnieuw, dit keer naar het Palazzo Minucci-Solaini. Dit paleis is in de 15e eeuw opgetrokken, waarschijnlijk door Antonio da Sangallo il Vecchio. Tegenwoordig is er in hetzelfde gebouw ook een stadsmuseum, met werken die afkomstig zijn van andere kantoren.

Hoogtepunten

  • De “Troonafneming” van de hand van Rosso Fiorentino uit 1521.
  • De in 1411 door Taddeo di Bartolo uitgevoerde poliptiek  bij het grote altaarstuk “Christus in de Gloria”. Dit laatste is in door Ghirlandaio in opdracht van Lorenzo de Medici gemaakt.
  • Francesco Neri schilderde de “Pietà”.
  • De met “Gebeurtenissen uit het Leven van Maria” beschilderde predella (altaarvoetstuk) van de hand van Benvenuto di Giovanni.
  • Luca Signorelli was verantwoordelijk voor de “Heilige Conversatie” en de “Maria-Boodschap”.
  • Er zijn twee panelen van Pieter De Witte te zien, een “Kerststal” en een “Bewening van Christus”.
  • Twee houten sculpturen (15e eeuw) van de hand van Francesco di Valdambrino.

Andere trekpleisters zijn poliptieken van o.a. Taddeo di Bartolo, Alvaro Pirez en Cenni di Francesco. Ook is er een uitgebreide collectie middeleeuwse sculpturen en keramiek, alsmede een interessante muntenverzameling.

Palazzo Minucci-Solaini

Palazzo Minucci-Solaino - Pinacotheek VolterraHet Palazzo Minucci-Solaini is een van de belangrijkste historische gebouwen van Volterra. Behalve de pinacotheek en het stadsmuseum hebben ook de Gemeentebibliotheek, de in 1786 gestichte Guarnacci Bibliotheek en het Historische Gemeentearchief hun zetel in het gebouw.

Via dei Sarti, 1 – Volterra

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email