Geschiedenis Pisa

De geschiedenis van Pisa hangt nauw samen met het water. Tussen de 11e en de 13e eeuw was de stad, dankzij haar machtige vloot, de belangrijkste haven in het westelijke gedeelte van de Middellandse Zee. Hierna zou de stad langzaam aan gezag verliezen om uiteindelijk deel uit te gaan maken van de Republiek Florence.

Geschiedenis Pisa

Men denkt dat Pisa oorspronkelijk gesticht is door de Liguriërs. De stad maakte later deel uit van het Etruskische koninkrijk.

Later werd Pisa een belangrijke zeemacht. Het was zelfs de belangrijkste haven van de Lombarden. Tussen de 10e en 11e eeuw groeide de stad uit tot een Maritieme Republiek, waartoe ook het huidige Versilia, de Toscaanse eilanden, Corsica en Sardinië behoorden.

Een aantal van de belangrijkste gebouwen (Duomo, Battisterio en de Campanile) hebben hun kenmerkende architektuur deels te danken aan de indrukken die Spaanse en Noord-Afrikaanse steden achterlieten.

Toen de Arno dicht begon te slibben, raakte Pisa het grootste gedeelte van haar invloed kwijt.

Verschillende veldslagen tegen o.a Florence, Lucca en Genova verzwakten de stad. De laatsten brachten Pisa een grote nederlaag toe tijdens de slag bij Meloria in 1284.

In 1399 gaf de toenmalige leenheer van Pisa, Gherardo d’Appiano, de stad aan de Visconti‘s. Zeven jaar later kwam de stad in handen van Florence, wat meteen het einde van de republiek betekende.

Pisa bleef in handen van de Florentijnen en groeide langzaam uit tot een bekende universiteitsstad. Tot de eenwording van Italië zou Florence er de macht uitoefenen.

Tegenwoordig wordt Pisa door de in de middeleeuwen ontstane zoutmoerassen van de zee gescheiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *