Logge dei Banchi Pisa

De Logge dei Banchi staat bij de Ponte di Mezzo aan de zuidelijke oever van de rivier de Arno in Pisa. Het gebouw is zetel van het staatsarchief en bevindt zich meteen naast de Torre dell’Orologio.

Logge dei Banchi Pisa

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Logge dei Banchi is Via dei Banchi, 9, 56125 Pisa.

Geschiedenis

De Logge dei Banchi is tussen 1603 en 1605 in opdracht van de Groothertog van Toscane, Ferdinando I de’ Medici, gebouwd. Het werk werd uitgevoerd door Cosimo Pugliani en de ontwerper was Bernardo Buontalenti.

Het gebouw deed dienst als zetel van de wol- en zijdemarkten, de wisselmarkt en later ook van de maïshandel.

Om de Logge dei Banchi te bouwen moest een deel van een middeleeuwse wijk, met een aantal torenwoningen, vernield worden, wat blijkt uit opgravingen in de steeg die er langs loopt.

Van de 17e eeuwse Logge is enkel de onderste rij arcades nog te zien, met 12 massieve, met marmer beklede pilaren.  Hier boven zijn bas-reliëfs in een cartouche te zien.

De op de Arno uitziende façade was tot 1865 versierd met twee spiralen, maar toen het gebouw omgevormd werd tot Staatsarchief kreeg het de huidige vorm, met een spits toelopende timpaan.

In 1925 gaf de stad Pisa de ondernemer Cleopatro Cobianchi toestemming een daghotel in de Logge dei Banchi te openen. Tijdens werkzaamheden hiervoor werd een verzameling gouden munten uit de 13e eeuw gevonden, die nu te zien zijn in het San Matteo Museum.

Na jarenlang in onbruik geweest te zijn werd het gebouw in 2000 gerestaureerd en tegenwoordig worden de voormalige ruimtes van het hotel opnieuw voor publieke baden gebruikt.

Logge dei Banchi – Via dei Banchi 9, Pisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *