Palazzo Blu Pisa

Het Palazzo Blu is een historisch gebouw in het centrum van Pisa. Het wordt tegenwoordig vooral voor tentoonstellingen en andere evenementen gebruikt. De huidige tentoonstelling (tot 9 Februari 2020) is gewijd aan het Futurisme.

Palazzo Blu Pisa

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Blu is Lungarno Gambacorti, 9 – Pisa (tel. +39 0502204650). Openingstijden: Dinsdag tot vrijdag van 10:00 tot 19:00 en zaterdag en zondag van 10:00 tot 20:00 uur.

Geschiedenis Palazzo Blu Pisa

In de late middeleeuwen was het huidige Palazzo Blu eigendom van één van de belangrijkste families uit de geschiedenis van Pisa, de Dell’Agnello. Het bestond toendertijd eigenlijk uit twee torenwoningen die zich naast elkaar bevonden en in 1356 door de familie via een loopbrug met nog een andere woning verbonden werden.

In 1368 werd de familie uit Pisa verbannen, maar slaagde er wel in het paleis te behouden.

Pas in de 16e eeuw veranderde het paleis van eigenaar. Eerst kochten de Sancasciani het en vervolgens namen de Del Testa het over.

Voordat de Bracci Cambini het gebouw kochten (1789) werd de facade opgeknapt en verbouwd.

In 1807 kwam het in handen van de adelijke familie Archinto, die een deel van het omringende terrein kochten om de facade naar het westen uit te kunnen breiden. Hier bij werd de oude loopbrug dichtgemaakt en een smalle steeg naar de Santa Cristina Kerk gedreëerd.

De kleur van het paleis stamt ook uit deze tijd.

In 1864 werd het door een andere edelman, Domenico Giuli, gekocht, die er ook weer een nieuwe vleugel aan liet bouwen, waardoor de facade weer symmetrisch werd. Hij verbond het ook met een andere bezitting, het Palazzo Casarosa.

In het begin van de 21e eeuw werd het door de Fondazione Pisa aangekocht en vanaf dat moment word thet gebruikt als tentoonstellingsruimte en cultureel centrum.

Palazzo Blu – Lungarno Gambacorti 9, Pisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *