Palazzo Gambacorti Pisa

Het Palazzo Gambacorti is een historisch gebouw in Pisa. Het staat langs de rivier de Arno en doet tegenwoordig dienst als gemeentehuis van de stad.

Palazzo Gambacorti Pisa

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Gambacorti is Lungarno Gambacorti, 1 – 56125 Pisa. Het gebouw is niet toegankelijk voor toeristen.

Geschiedenis Palazzo Gambacorti Pisa

Het Palazzo Gambacorti is zijn bestaan in de 11e eeuw begonnen als een zogeheten casatorre (“torenwoning”) die nu ingemetseld is in het zuidelijke deel van het huidige paleis.

Rond de eeuwwisseling tussen de 13e en 14e eeuw werd aan de westzijde van het gebouw een loggia voor handelaars geopend. Deze werd in de 15e eeuw verhuurd aan de Catalanen en de Florentijnen.

Restauraties in de 17e eeuw hebben ervoor gezorgd dat men enkel nog de door drie bogen aangegeven verdeling van de begane grond kan zien. Deze bogen correspondeerden met door kruisgewelven overdekte schepen, die vanaf de Via Toselli te zien zijn.

Rond 1380 liet de familie Gambacorti een nieuw gebouw aan de structuur toevoegen. Dit gedeelte is te zien aan de rivierzijde, ter hoogte van de Ponte di Mezzo.

Dit laatste gebouw had een vierkant vloerplan en is uniek in die zin dat het het enige gebouw in Pisa is dat met verschillende soorten materiaal van verschillende kleuren gemaakt is.

In een 16e eeuwse tekening is te zien dat het Palazzo Gambacorti vroeger nog een verdieping had, die gekenmerkt werd door kleine raampjes en blinde bogen.

Tegenwoordig gebruikt men de Sala delle Baleari voor vergaderingen van de gemeenteraad.

Palazzo Gambacorti – Lungarno Gambacorti 1, Pisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *