Palazzo Mosca Pisa

Het Palazzo Mosca is een historisch gebouw in Pisa. De oudste delen van het gebouw stammen uit de 12e eeuw. Samen met het nabijgelegen Palazzo Gambacorti doet het dienst als gemeentehuis van de stad. Sinds 2019 is het ook eigendom van de gemeente.

Palazzo Mosca Pisa

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden Palazzo Mosca

Het Palazzo Mosca heeft 2 façades, aan de Lungarno Gambacorti 2-3 en aan de Via Toselli.

Geschiedenis Palazzo Mosca Pisa

Het Palazzo Mosca is in werkelijkheid een gebouwencomplex dat bestaat uit een aantal aan elkaar gevoegde paleizen. De oudste hiervan dateren uit de 12e eeuw en zijn te herkennen aan de losstaande stenen pilaren die door een boog verbonden worden.

Hier werd tussen het einde van de 12e en het begin van de 13e eeuw een, op de laterizio bakstenen van het bovenste gedeelte na, eendere struktuur aan toegevoegd.

De torenhuizen stammen uit de 13e eeuw en voegen, in de vorm van de muur waarop de pilaren rusten, een nieuw element toe.

In het jaar 1302 liet de uit San Gimignano afkomstige bankier Mosca di Ventura door Gerardo da Firenze een groot en luxueus paleis tussen bovengenoemde gebouwen construeren. De getailleerd geschreven opdracht hiertoe is nog bewaard gebleven.

In de hierop volgende jaren poogden de afstammelingen van Mosca de belendende gebouwen aan dit paleis toe te voegen.

In de 17e eeuw slaagden ze erin het gehele complex aan te schaffen en in die periode kreeg het ook zijn huidige aanblik, met drie rijen vensters op de twee belangrijkste façades.

Langs de grote trap van het Palazzo Mosca worden 300 door de kunsthandelaar Bruno Bassano verzamelde en in 1975 aan de stad Pisa geschonken post-Impressionistische schilderijen van Franse kunstenaars tentoongesteld.

Palazzo Mosca – Lungarno Gambacorti, Pisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *