Palazzo dell’Orologio Pisa

Het Palazzo dell’Orologio is een historisch gebouw aan het Piazza dei Cavalieri, het centrale plein van Pisa. Het is in de 17e eeuw ontstaan uit een samenvoeging van twee al bestaande paleizen.

Weetjes Palazzo dell’Orologio Pisa

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo dell’Orologio is Piazza dei Cavalieri – 56126 Pisa. Bus: E, 4. Het gebouw kan enkel van buiten bezichtigd worden.

Weetjes Palazzo dell’Orologio

Palazzo dell'Orologio Pisa

Palazzo dell’Orologio

Het Palazzo dell’Orologio bevindt zich op een strategische plek die al sinds de Etruskische tijd bewoond is geweest. Het is in de 17e eeuw gebouwd door twee reeds bestaande paleizen samen te voegen. In die tijd werd het hele Piazza dei Cavalieri overigens opnieuw ingericht.

In de volgende eeuwen vonden nog meer verbouwingen plaats.

De linkerzijde was oorspronkelijk een torenhuis dat later omgebouwd zou worden tot het Palazzo del Capitano del Popolo.

Dit gebouw werd door een passage verbonden met de zogenoemde Torre delle Muta, dat zo genoemd werd omdat de adelaars die de macht van Pisa symboliseerden er tijdens de rui-tijd (muta) opgesloten werden.

De toren, eigendom van de familie Gualandi, werd later omgebouwd tot de Gevangenis van de Honger (Carcere della Fame), die ook wel Gevangenis van de Zeven Straten (delle sette vie) genoemd werd.

In de 16e eeuw kreeg het gebouw werd de gevangenis een ziekenboeg en werd het complex omgedoopt tot Torre del Buonumo.

Tussen 1605 en 1608 kreeg het gebouw zijn huidige vorm. De toren werd in het paleis geincorporeerd en de twee delen werden door een passage met elkaar verbonden.

De fresco’s die toendertijd op de facade geschilderd werden en de macht van de Medici verheerlijkten zijn helaas vrijwel geheel verdwenen.

In 1696 werd de klokkentoren waaraan het paleis zijn naam te danken heeft op het gebouw geplaatst. Tot het begin van de 19e eeuw deed het dienst als residentie voor gepensioneerde ridders en als ziekenhuis.

Een laatste restauratie vond plaats in 1919, nadat het gebouw aangeschaft was door de Graaf van Gherardesca. De neo-Gothische quadrifoor in het linkergedeelte van de facade stamt uit die tijd.

Palazzo dell’Orologio – Piazza dei Cavalieri, Pisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *