San Domenico Kerk Pisa

De San Domenico Kerk is een 14e eeuwse kerk in Pisa. Binnen de kerk zijn kunstwerken te zien van o.a. Giovanni Battista Tempesti. Het bijbehorende klooster is omgebouwd tot winkelruimte. Veel van de kunstwerken die zich ooit in de kerk bevonden zijn verhuisd naar het San Domenico Nuovo Klooster.

Weetjes San Domenico Kerk Pisa

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de San Domenico Kerk is Corso Italia, 176, 56125 Pisa (tel. +39 ). Bus: 050, 110, 140, 150, 160, 190, LAM blu, Linea 5, Linea 8, Linea 13, Linea 21, Linea 22. Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis San Domenico Kerk

De San Domenico Kerk is tegen het einde van de 14e eeuw gesticht door Chiara Gambacorti, een non die afkomstig was uit een rijke familie van kooplieden.

In 1408 was de bouw van de kerk en van het bijbehorende klooster gereed. De façade werd, volgens de idelaen van de Orde, erg eenvoudig gehouden.

De kerk zelf bestaat uit twee delen, waarvan er één, achter het altaar, voor de nonnen bestemd was. Het gedeelte vòòr dit altaar was voor de leken en werd door twee roosters van het nonnengedeelte gescheiden.

Chiara Gambacorti werd zelf, in 1420, in de kerk begraven, maar van haar tombe is nog enkel een marmeren plaat over, die tegenwoordig in de San Domenico Nuovo Kerk bewaard wordt. Ze rust zelf nog wel in de kerk, in een arcosolium dat versierd is met een grote schildering van de Kruisiging.

In de 18e eeuw werd de kerk geheel verbouwd. Het hoofdaltaar stamt uit die tijd, net als de schilderijen van de hand van Giovanni Battista Tempesti die “Gebeurtenissen uit het Leven van de Heilige Chiara” verbeelden.

Bij het hoofdataar bevindt zich een 18e eeuwse crucifix.

Andere kunstwerken binnen de kerk zijn gemaakt door o.a. Benozzo Gozzoli en Frullani.

Na de tweede wereldoorlog verhuisden de nonnen naar het nieuwe San Domenico Nuovo Klooster (Via Uguccione della Faggiola) en namen alle relieken en kostbare kunstwerken mee. De door bombardementen zwaar beschadigde ruimtes van het oude klooster zijn vrijwel alle omgebouwd tot winkelruimtes.

San Domenico Kerk – Corso Italy 176, Pisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *