Santa Maria Assunta Kathedraal Pisa

De Dom van Pisa bevindt zich, net als de meest belangrijke trekpleisters van de stad, aan het Piazza dei Miracoli. De officiële naam is Kathedraal van Santa Maria Assunta. De Duomo is in het begin van de 17e eeuw gebouwd. De enorme constructie moest aangeven hoe machtig de toenmalige Maritieme Republiek Pisa wel niet was.

Santa Maria Assunta Kathedraal Pisa

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Cattedrale di Santa Maria Assunta is Piazza del Duomo – 56126 Pisa (tel. +39). Bus: A, 3. Openingstijden: In de winter is de kathedraal geopend van 10.00 tot 12.45 uur en van 15.00 tot 16.45 uur gedurende de week en van 15.00 tot 16.45 uur in het weekend. De rest van het jaar is hij geopend van 08.00 tot 20.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

Santa Maria Assunta Kathedraal - Duomo Pisa
Santa Maria Assunta Kathedraal. Op de achtergrond is de Scheve Toren te zien.

De Santa Maria Assunta Kathedraal is een goed voorbeeld van de Romaneske architektuur. De architekt was Buscheto en hij gebruikte veel verschillende (van Arabische tot Normandische en van vroeg-Christelijke tot Byzantijnse) invloeden in zijn ontwerp.

De grandeur van de kathedraal diende ook aan te geven wat een machtige zeenatie Pisa op dat moment was.

Met de bouw werd in 1064 begonnen, tegelijk met de constructie van de San Marco in Venetië. Dit gebeurde nadat een Pisaanse vloot de Siciliaanse stad Palermo, die in handen van de moslims was, aangevallen had. Ze streden aan de zijde van de Normandiër Robert Guiscard. De oorlogsbuit maakte de bouw van de Kathedraal mogelijk.

In de loop der jaren vonden een aantal restauraties plaats.

In 1595 was er een grote brand, waarbij de oorspronkelijke deuren en een deel van het interieur verwoest werden. Het grootste deel van de kerk werd hierna opnieuw ingericht. Onder andere het vergulde cassettenplafond stamt uit deze tijd.

De graftombe van de na twee maanden pausdom in Pisa gestorven Gregorius VIII overleefde de brand niet.

Beschrijving

Buscheto ontwierp een kerk met een hoog middenschip, geflankeerd door twee lagere zijbeuken, en een dwarsschip. Het bovenste deel van de façade bestaat uit vier op elkaar gebouwde loggia’s.

Het beeld op de façade verbeeldt de “Madonna met Kind”.

Hoogtepunten Santa Maria Assunta Kathedraal Pisa

Deuren

Na de brand van 1595 kreeg Giambologna, die eigenlijk Jean Boulogne heette en uit Vlaanderen kwam, de opdracht nieuwe deuren te maken.

Jezus Pantocrator Mozaïek

Santa Maria Assunta Kathedraal Pisa - Pantocrator
Jezus Pantocrator (detail)

Een absoluut hoogtepunt is de aan Cimabue toegeschreven mozaïek in de apsis, die Jezus als Pantocrator verbeeldt. Volgens de traditie wordt de Pantocrator frontaal weergegeven, met een Evangelieboek in de linkerhand, terwijl hij met de andere hand een zegenend gebaar maakt. Cimabue stierf echter in 1302 en het werk werd pas in 1320 voltooid. Naast Christus zijn Maria en Johannes de Evangelist afgebeeld, en men neemt aan dat Cimabue zelf enkel aan de laatste werkte. De rest van het mozaïek is het werk van Francesco da Pisa en Vincino da Pistoia.

De Latijnse stekst op het boek betekent, “Ik ben het licht van de wereld”. De woorden op de zoon van zijn gewaad verwijzen naar de adder en de basilisk die hij vertrappelt en de leeuwen en de draken aan weerszijden van zijn troon.

Preekstoel

Ook de door Giovanni Pisani in het begin van de 14e eeuw gemaakte preekstoel overleefde de brand. De negen panelen op de stoel tonen gebeurtenissen uit het Nieuwe Testament. In 1926 werd de stoel, die toen bijna 300 jaar als verloren beschouwd was, teruggevonden. De preekstoel in de kathedraal is een replica.

De Griffioen van Pisa

De bronzen Griffioen van Pisa staat op een zuil op het dak van de Duomo. He tis een oorspronkelijk islamitisch beeld dat kenmerken vertoont van zowel een paard, alse een adelaar, een leeuw en een haan. Het is waarschijnlijk rond de 12e eeuw, toen de Pisaanse Republiek erg machtig was, uit een islamitische stad gestolen. Ook van dit beeld is het origineel in het Museo dell’Opera del Duomo te zien.

Museo dell’Opera del Duomo

Een aantal van de standbeelden en andere beeldhouwwerken die de kathedraal zijn niet de originelen. Deze worden in het Museo dell’Opera del Duomo tentoongesteld. Ook de originele preekstoel van Giovanni Pisani is in dit museum te zien.

Santa Maria Assunta Kathedraal – Piazza del Duomo, Pisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *