Santa Maria della Spina Kerk Pisa

De Santa Maria della Spina Kerk in Pisa is een uitbundig versierde kerk langs de oever van de rivier de Arno. Het kleine kerkje valt een beetje uit de toon bij de omringende paleizen, die eenvoudig van contruktie en kleur zijn.

Weetjes Santa Maria della Spina Kerk Pisa

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di Santa Maria della Spina is Lungarno Gambacorti – 56125 Pisa (tel. +39 0555121919). Bus: 5. Openingstijden: Van 10.00 tot 14.00 uur en gedurende de zomermaanden van 15.00 tot 18.00 uur. Maandag gesloten. Toegangsprijs: 2 Euro.

Geschiedenis Santa Maria della Spina Kerk

De Santa Maria della Spina Kerk is in 1230 gesticht, al heette ze toen nog Santa Maria del Ponte Novo. Ze stond onderaan de brug die de Via Sant’Antonio en de Via Santa Maria met elkaar verbond.

Het oratorium kreeg in 1333 een doorn uit de kroon van Christus geschonken, wat tot de huidige naam leidde.

Gedurende de 14e eeuw vonden verschillende verbouwingen plaats, waarschijnlijk o.l.v. Lupo di Francesco, die zijn stiel van Giovanni Pisano geleerd had. Zijn gebruik van torenspitsen en timpanen doet aan dat van andere kathedralen als die van Siena en Orvieto denken, alsmede aan de architketuur van grafmonumenten.

De facade wordt gekenmerkt door drie torenspitsen, waarvan de middelste iets verder naar achteren lijkt te staan. Een centrale pilaar ondersteunt een kleine edicola met daarin een beeldhouwwerk van de Madonna met Kind tussen Twee Engelen.

Bovenop de drie frontons staan nog meer standbeelden, die door het atelier van Andrea Pisani gemaakt zijn.

Het interieur van de kerk bestaat uit een enkel schip. De muren worden gekenmerkt door tweekleurige strepen.

Vanwege verzakking van de grond waarop de Santa Maria della Spina staat moest ze vaak gerestaureerd worden en in de 19e eeuw besloot men daarom de kerk geheel te ontmantelen en op een hogere plek opnieuw op te bouwen.

Bezienswaardigheden Santa Maria della Spina Kerk

  • De Galleria degli Apostoli.
  • De standbeelden bij het hoofdaltaar verbeelden de Madonna met Kind, Johannes de Doper en Sint Pieter en worden aan Nino en Andrea Pisani toegeschreven.

En Wat Er Niet Meer Te Zien Is

  • Bij de verplaatsing van de kerk naar hogere grond gingen de sacristie alsmede een aantal standbeelden verloren.
  • Het tabernakel waar de relikwie van de Doorn bewaard werd is nu te zien in de Santa Chiara Kerk.
  • Een door Andrea en Nicola Pisano gemaakte Madonna del Latte bevond zich bij het altaar dat zich voorin de kerk staat (aan de binnenkant van de facade) en is nu te bewonderen in het Museo di San Matteo in Pisa.

Santa Maria della Spina Kerk – Lungarno Gambacorti, Pisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *