Ponte di Mezzo Pisa

De Ponte di Mezzo is een brug in Pisa, die het Piazza Garibaldi (aan de noordelijke oever van de Arno) verbindt met het Piazza XX Settembre en de Corso d’Italia. Eens per jaar vindt op deze brug het Gioco di Ponte di Mezzo plaats.

Weetjes Ponte di Mezzo Pisa

Ligging en openbaar vervoer

De Ponte di Mezzo verbindt het Piazza Garibaldi met het Piazza XX Settembre. Bus: LAM rossa, LAM verde, navetta E, 2, 4, 5, 14.

Speciale Gebeurtenissen Ponte di Mezzo

Bij het Gioco di Ponte di Mezzo, dat al vanaf d 17e eeuw gehouden wordt, proberen twee teams van de contrade (contrada is een oud woord voor “wijk”) Mezzogiorno en Tramontana een kar naar de overliggende oever te duwen.

Geschiedenis en beschrijving

De Ponte di Mezzo is 89 meter hoog en 12,5 meter hoog. Hij bestaat uit een enkele boog en is gemaakt van gewapend beton dat bekleed is met een witte steensoort, die afkomstig is uit Verona.

De huidige aanblik van de brug is het resultaat van een verbouwing die noodzakelijk geworden was nadat geallieerde bombardementen in de 2e wereldoorlog grote beschadigingen aangebracht hadden.

In de Romeinse tijd was er maar één brug. Deze lag dichtbij de huidige Santa Cristina Kerk, in het verlengde van de herenweg Via Aemilia Scauri (de tegenwoordige Via San Martino).

In de 11e eeuw werd een nieuwe brug gebouwd (de Ponte d’Arno), die in 1179 bij een grote overstroming verwoest werd. Enkele jaren later werd weer een nieuwe brug gebouwd (bij de Via Santa Maria) en werd de Ponte d’Arno opnieuw opgeknapt en omgedoopt tot Ponte Vecchio.

Op deze brug, die dus de latere Ponte di Mezzo zou worden, werden allerlei gebouwtjes, winkels en marktkraampjes geplaatst.

In 1388 werd hij in opdracht van Pietro Gambacorti gerestaureerd.

In 1637 stortte de brug opnieuw in om in 1660 door Francesco Nave hersteld te worden. Hierbij moest wel een aantal gebouwen op de oevers aan weerszijden neergehaald worden. Aan de zijkant werd de fotogenieke Logge dei Banchi opgetrokken.

Ponte di Mezzo, Pisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *