Campo dei Miracoli Pisa

Het Campo dei Miracoli (“Veld der Wonderen”) is het meest bezochte plein van Pisa. Het kan er natuurlijk iets mee te maken hebben dat de Scheve Toren er staat, maar buiten deze populaire bezienswaardigheid bevinden zich er nog meer attrakties, waaronder de Kathedraal van de stad.

Weetjes Campo dei Miracoli Pisa

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Bus: 070, 071, 110, 120, 140, 190. Trein: Pisa San Rossore. Openingstijden: Altijd open. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis Campo dei Miracoli

Campo dei Miracoli Pisa

Campo dei Miracoli

Het Campo dei Miracoli heet in werkelijkheid Piazza dei Miracoli. De naam Campo dei Miracoli is op een of andere wijze overgenomen van Pinocchio, die geld “plant” in het wonderveld, maar dit heeft niks met het plein te maken en bovendien speelt het verhaal zich niet eens in Pisa af.

De naam campo valt wel te verklaren uit het feit dat een groot deel van het plein met een grasveld bdedekt.

Het Piazza dei Miracoli kreeg haar huidige vorm in de 9e eeuw, toen de architect Alessandro Gherardesca de belangrijkste gebouwen restaureerde maar ook enkele minder interessante construkties met de grond gelijk liet maken.

Bezienswaardigheden Piazza dei Miracoli

  • Het meest opvallende gebouw is natuurlijk de Scheve Toren (Torre Pendente) van Pisa, die al jarenlang toeristen tot het maken van grappig bedoelde foto’s verleidt.
  • Naast de toren staat de Duomo, de kathedraal van Pisa, die in de 11e eeuw gebouwd is.
  • Het Baptisterium is het ronde gebouw dat midden op het veld staat. Het interieur wordt met 14e eeuwse fresco’s opgeluisterd.
  • Het Camposanto is een ommuurde begraafplaats aan de noordzijde van het plein. Hoewel in de 13e eeuw met de bouw werd begonnen, werd het pas in de 15e eeuw voltooid.
  • In het voormalige Santo Spirito Ziekenhuis huist tegenwoordig het Museo delle Sinopie.
  • Een tweede museum aan het plein is het Museo dell’Opera del Duomo, dat zich in het gebouw met dezelfde naam bevindt.
  • Aan de noordelijke en westelijke zijde van het Piazza dei Miracoli zijn de oude stadsmuren nog te zien, die gekenmerkt worden door enkele torens (de Torre di Catallo en de Torre di Santa Maria) en stadspoorten (de Porta Nuova en de Porta del Leone).
  • Tussen de toren en het Palazzo dell’Opera del Duomo staat een beeldje van een wolvin, die twee kindjes melk geeft, hèt symbool van Pisa. Sorry, hèt symbool van Rome. Het is hier (maar waarom?) in 1926 geplaatst ter ere van een bezoek van Mussolini.
  • De monumentale vaas die dichtbij de Porta di San Ranieri staat vervangt een nog monumentalere versie, die echter in delen opgesplitst is en diverse gebouwen in Pisa siert.
  • De fontein bij de ingang tot het plein vanaf de Via Santa Maria is ontworpen door Giuseppe Vaccà en Giovanni Antonio Cybe.

Campo dei Miracoli, Pisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *