Piazza dei Cavalieri Pisa

Het Piazza dei Cavalieri (“Ridderplein”) is een van de mooiste pleinen van Pisa en wordt omlijst door een aantal statige, veelal in de 16e eeuw opgetrokken, paleizen. Het plein is halverwege de 16e eeuw geheel opnieuw door de beroemde architekt Vasari ingericht.

Piazza dei Cavalieri Pisa

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het plein is Piazza dei Cavalieri – 56126 Pisa. Bus: 4, E. Openingstijden: Altijd open. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

Palazzo dell'Orologio - Piazza dei Cavalieri Pisa

Een van de opvallendste gebouwen op het Piazza dei Cavalieri is het Palazzo dell’Orologio.

De huidige aanblik van het Piazza dei Cavalieri is het resultaat van een in opdracht van Cosimo I uitgevoerde vernieuwde stadindeling in 1558.

De uitvoering van het projekt stond onder leiding van Giorgio Vasari. Vasari vond dat de gebouwen die tot moment rond het plein stonden een willekeurige en ongeorganizeerde indruk wekten en om dit recht te trekken deinsde hij er niet voor terug een aantal middeleeuwse gebouwen samen te voegen.

In de vroege middeleeuwen zetelde de gastaldo (de door de Longobarden aangestelde administrateur van de stad) in deze wijk, die verder bekend stond vanwege het grote aantal smeden dat zich er gevestigd had.

In de late middeleeuwen bevond zich op de plek waar zich nu het Piazza dei Cavalieri bevindt een kleiner plein, dat Piazza delle Sette Vie heette, omdat er 7 straten (sette vie) op uitkwamen. Aan dit plein werd in 1254 het Palazzo del Popolo e degli Anziani (het huidige Palazzo della Carovana) gebouwd.

Al in de 14e eeuw werd een aanvang gemaakt met plannen voor de aanleg van een groter plein dat Platea Pisani Populi genoemd werd en waar misdadigers geëxecuteerd werden. Om dit doel te realizeren werden verschillende mensen uit hun huizen gezet.

Bezienswaardigheden Piazza dei Cavalieri

  • Midden op het plein staat het standbeeld van Cosimo I (1596) dat vervaardigd is door Pietro Francavilla.
  • Het 16e eeuwse Palazzo della Carovana is het resultaat van de samenvoeging van twee gebouwen en heette voorheen Palazzo del Popolo e degli Anziani.
  • De Santo Stefano dei Cavalieri Kerk (1565-69)
  • Palazzo della Canonica (1566)
  • Palazzo del Consiglio dei Dodici: Het “paleis van de Raad van 12” is in 1603 gebouwd.
  • Palazzo Puteano (1594-98)
  • De San Rocco Kerk stamt uit 1575.
  • Het Palazzo dell’Orologio is in het begin van de 17e eeuw gebouwd en is één van de opvallendste paleizen langs het Piazza dei Cavalieri.

Piazza dei Cavalieri, Pisa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *