Pistoia

Pistoia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Toscane. De stad bevindt zich ten westen van Florence. Ondanks dat Pistoia een mooi historische centrum heeft is het geen erg bekende toeristenbestemming. Het inwoneraantal ligt onder de honderdduizend. De bekendste bezienswaardigheden zijn de Kathedraal en het Ospedale del Ceppo.

Toeristeninformatie Pistoia

Regio: Toscane. Provincie: Pistoia. Postcode: 51100. Kengetal: 0573. Gemeentehuis: Piazza del Duomo 1 (tel. 800-012146 of +39 05733711).

Met de auto/openbaar vervoer

Met de auto:  Pistoia ligt langs de snelweg (A11) tussen Pisa en Florence. De SS64 voert door de bergen naar Bologna.

Openbaar vervoer: De stad bevindt zich op de treinlijn tussen Florence en de kustplaats Viareggio. Het spoorwegstation bevindt zich aan de rand van het centrum. Er is ook een directe treinverbinding met Bologna. Vanuit andere plaatsen is het meestal het makkelijkst in Florence over te stappen. De busmaatschappij Autolinea Lazzi verzorgt een verbinding met Viareggio en Florence.

Bezienswaardigheden

De grootste attractie van Pistoia is de Kathedraal (Duomo). Andere interesssante kerken zijn het door Andrea Pisano ontworpen Baptisterium, de Sant’Andrea Kerk met de groen-witte façade, de Madonna dell’Umiltà Kerk en de San Giovanni Fuorcivitas Kerk, die zo heet omdat hij buiten het centrum stond. Het Palazzo Comunale stamt uit de 12e eeuw.

Geschiedenis

Pistoia is rond de 2e eeuw voor Chr. door de Romeinen gebouwd.  Na enige barbaarse invallen kwam de streek in de 6e eeuw handen van de Lombarden. Vanaf de 11e eeuw werd de stad welvarender, maar raakte ook steeds meer in competitie met het naburige Florence. Deze strijd werd uiteindelijk verloren en pas onder het Huis van Lotharingen kwam er weer een positieve kenering.

Evenementen

  • Pistoia Blues:  Het bekendste bluesfestival van Italië wordt gewoonlijk begin juli op het Piazza del Duomo gehouden.
  • “Steekspel van de Beer”: Twaalf paardrijders, drie uit elke stadswijk, proberen met een lans twee doelen in de vorm van beren te doorspiezen. De Giostra del Orso wordt elk jaar gehouden.

Pistoia

Deelgemeentes (Frazioni) Pistoia

Arcigliano, Badia a Pacciana, Baggio, Barile, Bargi, Bonelle, Bottegone, Bussotto, Campiglio, Capostrada, Canapale, Candeglia, Castagno, Castel de’ Gai, Chiazzano, Cignano, Cireglio, Collina, Corbezzi, Corsini Bianchi, Corsini Neri, Fabbrica, Forralpitta, Gello, Germinaia, Iano, Le Grazie, Le Piastre, Le Pozza, Lupicciano, Masiano, Nespolo, Orsigna, Piazza, Piteccio, Pracchia, Piuvica, Ponte alla Pergola, Pontelungo, Pontenuovo, Pontepetri, Ponzano, Pupigliana, Ramini, San Felice, San Mommè, San Biagio, San Rocco, Sant’Alessio in Bigiano, Santo Moro, Santomato, Sarripoli, Saturnana, Spazzavento, Spedaletto, Sperone, Stazzana, Torbecchia, Valdibrana, Villa di Baggio.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email