Attracties Pistoia

Voor toeristen die slechts één dag in Pistoia verblijven hebben we een lijst met de top 10 attracties gemaakt. Voor mensen die iets meer tijd hebben is er deze pagina, met vrijwel alle bezienswaardigheden van de stad.

Bezienswaardigheden Pistoia

Belangrijkste kerken

Kathedraal - Top 10 Bezienswaardigheden Pistoia
San Zeno Kathedraal

San Zeno Kathedraal: Op het Piazza del Duomo. De belangrijkste kerk van de stad staat en hangt vol met schilderijen van beroemde Toscaanse kunstenaars.

Het Baptisterium van Pistoia is gewijd aan San Giovanni in Conte en staat op het centrale Piazza del Duomo. Tegenwoordig heeft het geen religieuze funktie meer en wordt enkel nog voor culturele evenementen gebruikt.

Madonna dell’Umiltà BasiliekVasari is één van de architecten die aan deze kerk uit het einde van de 16e eeuw meegewerkt heeft.

De San Giovanni Fuorcivitas Kerk bevindt zich in het centrum van de stad. De toevoeging Fuorcivitas is eraan te wijden dat de kerk toen ze gebouwd werd nog buiten de stadsmuren lag.

De San Paolo Kerk wordt gekenmerkt door een aantal interessante fresco’s en door een groot standbeeld op de façade. Het is één van de oudste kerken van de stad.

De San Bartolomeo in Pantano Abdij is nog ouder. In de 8e eeuw, toen de kerk opgetrokken werd, was dit nog een moerassige plek. Hoogtepunt is de schittende architraaf boven de centrale poort, die waarschijnlijk door Gruamonte gemaakt is.

De Spirito Santo Kerk bevindt zich aan het gelijknamige plein. De kerk heette oorspronkelijk Sant’Ignazio di Loyola Kerk en de grootste trekpleisters zijn een door Bernini ontworpen altaar en een schilderij van Andrea Pozzo.

De Pieve di Sant’Andrea staat recht tegenover het historische Palazzo Fabroni. Deze kerk bestond al in de 7e eeuw. De stijl doet denken aan die van verschillende kerken in Pisa.

Minder belangrijke kerken

De Sant’Antonio Abate Kerk wordt ook wel de Chiesa del Tau genoemd. Het bijbehorende klooster doet nu dienst als de zetel van het Centro di Documentazione Marino Marini.

De Santa Maria delle Grazie Kerk is gebouwd naar aanleiding van de wonderbaarlijke genezing van een jong meisje in een nabijgelegen ziekenhuis. Het bed van het meisje is nog immer in de kerk te zien.

De San Domenico Kerk en het bijbehorende klooster bevinden zich aan het Piazza Garibaldi. In de in de 13e eeuw gebouwde kerk zijn o.a. enkele grafkapellen van leden van de Rospiglioso familie te zien.

San Pier Maggiore Kerk: Hoogtepunt van de in de 8e eeuw op het Piazzetta San Pietro opgetrokken kerk is de mooie, hoewel nooit voltooide façade.

De Santi Prospero en Filippo Kerk staat in het centrum van de stad. De grootste trekpleister van deze kerk is de Biblioteca Fabroniana.

De Santissima Annunziata Kerk is één van de oudste kerken van de stad, al is de huidige aanblik het resultaat van een barokkeverbouwing in de 17e eeuw.

De Sacro Cuore Immacolato di Maria Kerk is in 1959 gebouwd, tegelijk met de nieuwe buitenwijk Villaggio Belvedere aan de noordelijke kant van Pistoia. De architekt was Giovanni Michelucci en de construktie werd in 1961 voltooid. (Adres: Viale dei Tigli 40 – 51100 Pistoia. Tel. 0573 904639).

Belangrijkste historische gebouwen

Ospedale del Ceppo Pistoia
Ospedale del Ceppo

Het Ospedale del Ceppo is één van de oudste ziekenhuizen in Toscane.  De schitterende terracotta fries die de voorgevel siert is tussen 1526 en 1528 door Giovanni della Robbia en Santi Buglioni gemaakt.

Het Palazzo degli Anziani staat ook bekend als het Palazzo del Comune. Het is het gemeentehuis van Pistoia en de zetel van het Museo Civico en een aan de lokale  architekt Michelucci gewijd museumpje.

Het Palazzo Pretorio is het derde belangrijke gebouw aan het Piazza del Duomo. Het staat ook bekend onder de naam Palazzo del Podestà. Het is traditioneel de zetel van de gerechtelijke bestuurders van de stad.

Fortezza Santa Barbara: Oud, in vervallen staat verkerend kasteel. Kan enkel ’s ochtends, gratis, bezocht worden.

Manzoni Theater Pistoia: De huidige aanblik van het in de 17e eeuw opgetrokken gebouw is het resultaat van een restauratie in 1863.

Het Palazzo Rospigliosi is een 16e eeuws paleis en de zetel van twee museumpjes, het Museo Diocesano en het Museo Rospigliosi.

Het Palazzo Fabroni staat tegenover de Pieve di Sant’Andrea. Het oudste deel van het gebouw, dat tegenwoordig dienst doet als zetel van het Centrum voor Contemporaine Beeldende Kunst, stamt uit de 14e eeuw.

Het Palazzo del Capitano del Popolo is een historisch gebouw in het centrum van de stad. Waar vroeger de volksvertegenwoordiger waarnaar het paleis genoemd is zetelde, zijn nu echter winkelruimtes en privé-woningen.

Het Palazzo dei Vescovi (“Paleis der Bischoppen”) is een historisch gebouw aan het Piazza del Duomo, dat tegenwoordig o.a. dienst doet als zetel van het Museo Capitolare della Cattedrale di San Zeno.

Belangrijkste museums

Museo Civico: Het belangrijkste museum van de stad zetelt in het Palazzo Comunale. De verzameling omvat kunstwerken uit de 13e tot de 18e eeuw.

Museo Capitolare della Cattedrale di San Zeno: De verzameling van dit museum bestaat uit heilige objekten, documenten, manuscripten en relikwieën afkomstig uit de Dom van Pistoia. De zetel is het Palazzo dei Vescovi.

Kleinere museums

Casa-Studio Melani: De voormalige woning van de beeldende kunstenaar Francesco Melani (1907-1985) is omgebouwd tot museum. De woning was tegelijkertijd zijn atelier en hier werkte hij aan een aantal van zijn bekendste beeldhouwwerken.  (Adres: Corso Gramsci, 159)