San Giovanni in Conte Baptisterium Pistoia

Het Baptisterium van Pistoia is gewijd aan San Giovanni in Conte en staat op het centrale Piazza del Duomo. Tegenwoordig heeft het geen religieuze functie meer en wordt enkel nog voor culturele evenementen gebruikt. Hoewel er al eerder een kerk op de plek stond, stamt de huidige constructie uit de 14e eeuw.

Baptisterium Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Adres: Piazza del Duomo – Pistoia. Openingstijden: Van 10.00 tot 18.00 uur. Toegangpsrijs: Gratis. Bij het Baptisterium kun je het kaartje voor een rondleiding in de klokkentoren kopen.

Geschiedenis en beschrijving Baptisterium Pistoia

Baptisterium Pistoia
Baptisterium

De huidige versie van het San Giovanni in Conte Baptisterium is tegen het midden van de 14e eeuw gebouwd. Er moet echter al eerder een heiligdom gestaan hebben aangezien er een 12e eeuws document bestaat dat melding maakt van een vòòr de Kathedraal staande San Giovanni, waar de bisschop Atto begraven werd.

Het valt aan te nemen dat het gebouw uit een centrale ruimte bestond, met in het midden een doopvont.

Al in het begin van de 14e eeuw wilde men het Baptisterium laten verbouwen, maar de oorlog tussen Lucca en Florence gooide roet in het eten.

Uiteindelijk werd er in 1337 met het werk een aanvang gemaakt. De werkzaamheden stonden onder leiding van Cellino di Nese, die ook het Baptisterium en het Camposanto in Pisa verbouwd had. In 1359 werd de constructie voltooid.

De doopkapel is achthoekig van vorm en staat op een kleine verhoging. Het gebouw is bekleed met platen groen-zwart en wit marmer.

De versieringen van de deuren en de ramen, alsmede de blinde galerij en het dak, zijn alle typisch voor de Gotisch-Toscaanse stijl.

De sculpturen op de hoofdingang zijn echter een karakteristiek voorbeeld van de 14e eeuwse Pisaanse school. De houten deurkloppers zijn in 1532 vervaardigd door Francesco di Ventura.

Rechts van de hoofdingang staat een kleine preekstoel, die er in 1359 geplaatst is om de relikwieën aan het volk te tonen.

De meest recente restauratie vond plaats in de 19e eeuw en heeft het gebouw het oorspronkelijke door Lanfranco gemaakte doopvont teruggegeven. Het bakstenen interieur is verder uiterst sober ingericht.

Bezienswaardigheden Baptisterium Pistoia

Het doopvont met de balustrade met de mooi besneden panelen is in 1226 door Lanfranco da Como gemaakt. De naam van de kunstenaar is in blokletters op de binnenkant van de kuip te zien.

Het vergulde houten altaar stamt uit de 16e eeuw en stond oorspronkelijk in de Madonna dell’Umiltà Basiliek.

Het standbeeld van de Heilige Johannes de Doper is in 1724 door Andrea Vaccà ontworpen.

Baptisterium – Piazza del Duomo, Pistoia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *