Manzoni Theater Pistoia

Het Alessandro Manzoni Theater is een historisch theater in Pistoia. De huidige aanblik van het in de 17e eeuw opgetrokken gebouw is te wijten aan een restauratie in 1863.

Weetjes Alessandro Manzoni Theater Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Alessandro Manzoni Theater is 121 Corso Antonio Gramsci – 51100 Pistoia (tel. +39 0573991609). Openingstijden en toegangsprijs: Afhankelijk van de voorstelling.

Geschiedenis Manzoni Theater Pistoia

Het Teatro Manzoni is tegen het einde van de 17e eeuw gebouwd op een plek waar voorheen wol bewerkt werd. Opdrachtgever tot de bouw was Filippo Rospigliosi, die het aan de Humiliati Broederschap gaf.

Later werd het aan de stad Pistoia geschonken.

In 1677 was de Accademia dei Risvegliati (“Academie van de Opnieuw Ontwaakten”) in de stad opgericht. De stichter van deze vereniging, waar zowat de hele adelstand van Pistoia deel uitmaakte, was Felice Cancellieri en deze kreeg vergunning tot de bouw van het (toen nog) Teatro dei Risvegliati.

Gedurende de 18e en de 19e eeuw werd het gebouw verschillende keren gerestaureerd, maar de huidige aanblik kreeg het na een verbouwing in 1863.

In 1864 werd het homgedoopt en vanaf dat moment staat het bekend als het Teatro Alessandro Manzoni, genoemd naar de romanschrijver (en lagter ook politicus) die beroemd geworden is dankzij zijn meesterwerk I Promessi Sposi (in het Nederlands vertaald als “De Verloofden”).

Tegen het midden van de 30’er jaren van de 20e eeuw werd de façade onder leiding van de architekt Manfredini verbouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *