Ospedale del Ceppo Pistoia

Het Ospedale del Ceppo in Pistoia was één van de oudste ziekenhuizen in Toscane. Aan het voormalige ziekenhuis is een klein museum verbonden. De schitterende kleurige geglazuurde terracotta fries die de façade siert is tussen 1526 en 1528 door Giovanni della Robbia en Santi Buglioni vervaardigd.

Ospedale del Ceppo Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Ospedale del Ceppo is Piazza Giovanni XXIII, 1 – 51100 Pistoia (tel. +39 0573352040). Openingstijden: Zaterdag en zon- en feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur; dinsdag t/m vrijdag van 10 tot 14.00 uur. Toegangsprijs: 3,50 Euro. (De openingsuren en entréeprijzen zijn die van het Museo dei Ferri Chirurgici.)

Geschiedenis en beschrijving

Ospedale del Ceppo Pistoia

Fries op de voorgevel

Het Ospedale del Ceppo is in 1277 gesticht. De volle naam is Santa Maria del Ceppo Ziekenhuis.

De naam (ceppo is Italiaans voor “boomstronk”) komt van een kastanjestronk die gebruikt werd om er offerandes in te verzamelen. Volgens een legende is het ziekenhuis gebouwd op de plek waar een devoot echtpaar midden in de winter een kastanjeboom in bloei zag staan.

In de loop der middeleeuwen werd het ziekenhuis steeds groter en groeide uit tot een belangrijke hulppost voor armen en zieken, vooral in tijden van voedselschaarste en epidemieën.

De loggia is in het begin van de 16e eeuw gebouwd. De schitterende kleurige geglazuurde terracotta fries is tussen 1526 en 1528 door Giovanni della Robbia en Santi Buglioni gemaakt. (Het paneel dat “De Dorstigen Laven” als thema heeft is echter van de hand van de lokale kunstenaar Lorenzo de’ Paladini.)

De zeven panelen die de fries vormen verbeelden de “Werken van Barmhartigheid” afgewisseld met de “Kardinale Deugden”.

De werken van barmhartigheid zijn, links beginnend, de naakten kleden, de bedevaartgangers onderdak geven, de gevangenen bezoeken, de doden begraven, de hongerigen te eten geven en de dorstigen laven. De deugden zijn Voorzichtigheid, Geloof, Liefdadigheid, Hoop en Gerechtigheid.

De opdrachtgever tot het maken van de freis was de geestelijke Leonardo Buonafede.

Aan het ziekenhuis was een prestigieuze, rond 1680 gestichte, medische school verbonden, die echter in 1839, toen het schoolsyteem veranderd werd, moest sluiten.

L’ospedale è uno dei più antichi del mondo e ha operato ininterrottamente fino al 2013, quando è stato sostituito dal nuovo ospedale San Jacopo. Oggi ospita il Museo dei ferri chirurgici, un laboratorio di farmacia con vasi e arredi per la preparazione dei farmaci e la conservazione delle essenze e il Teatro Anatomico più piccolo del mondo. L’ospedale è anche il punto di partenza per un viaggio nella Pistoia Sotterranea, un percorso di circa 600 metri che permette di scoprire un ponte romano, i lavatoi medievali, una porta della città con relativo ponte di accesso e due mulini.

Museum van de Chirurgische Werktuigen

Het Ospedale del Ceppo is in 2013 vervangen door een nieuw ziekenhuis. Nu zijn er een museum en een heel klein Anatomisch Theater te zien. Het is ook het vertrekpunt van een ondergrondse tour. Deze is 600 meter lang en voert langs een Romeinse brug, twee molens, een oude stadspoort met ophaalbrug en enkele middeleeuwse wasplaatsen.

In het kleine aan het ziekenhuis verbonden museum zijn nog wel een aantal chirurgische werktuigen te zien. De in dit Museo dei Ferri Chirurgici tentoongestelde voorwerpen stammen grotendeels uit de 18e en 19e eeuw. Ook zijn er oude medische handboeken te zien.

In de tuin van het Ospedale del Ceppo is een gerestaureerd 17e eeuws “anatomisch amphitheater” te bezichtigen, waar publieke ontledingen van kadavers plaats vonden.

Ospedale del Ceppo – Piazza Giovanni XXIII, 1, Pistoia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *