Palazzo del Comune Pistoia

Het Palazzo del Comune in Pistoia staat ook bekend als het Palazzo degli Anziani. Het is het gemeentehuis van de stad en staat aan het Piazza Duomo. Ook zijn het Museo Civico en een aan de architect Michelucci gewijd museum in het gebouw gehuisvestigd.

Palazzo del Comune Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo del Comune is Piazza del Duomo, 1 – 51100 Pistoia (tel. +39 0573371296). Openingstijden musea: Van donderdag tot zondag + feestdagen van 10.00 tot 18.00 uur; van dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur. Toegangsprijs: 3,50 Euro. Gratis: Jonger dan 18, 60+. Toegankelijk voor gehandicapten.

Geschiedenis Palazzo del Comune Pistoia

Palazzo degli Anziani of Palazzo degli Anziani Pistoia
Het Palazzo del Comune met de vlag van Pistoia en boven het raam het wapenschild van de Medici

Het Palazzo del Comune staat ook bekend onder de namen Palazzo Giano, Palazzo del Gonfaloniere di Giustizia en Palazzo degli AnzianiAnziani is het Italiaanse woord voor ouderen en de Gonfaloniere di Giustizia was niemand minder dan de “Vaandeldrager van de Gerechtigheid”.

Het is tegen het einde van de 13e eeuw gebouwd in opdracht van de Giano della Bella, de toenmalige podestà (een soort van laat-middeleeuwse burgemeester).

In het begin van de 14e eeuw werd het paleis vergroot en werd o.a. de portico aan de façade toegevoegd. De voltooiing vond in 1348 plaats.

In 1637 werd er een loopbrug tussen de Kathedraal en het Palazzo Comunale gebouwd, zodat de magistraten direct van een vergadering de kerk in konden. Deze staat bekend onder de naam Pantaleone Quadri.

Tijdens de periode dat de Medici familie aan de macht was werden het wapenschild van deze familie met de pauselijke symbolen van Leo X (de tiara en de sleutels) erboven aan de façade bevestigd.

Het zwarte marmeren hoofd met een ijzeren stok erboven zou volgens een populaire legende toebehoren aan de verrader Filippo Tedici. In werkelijkheid was het waarschijnlijk het hoofd van Musetto II van Majorca, die in de 12e eeuw door een Pistoiese kapitein gedood was. (Het hoofd van Tedici is wel afgebeeld op de Sant’Andrea Kerk en zou zwart zijn omdat men uit minachting jegens de verrader de lantaarns doofde alvorens de kerk te betreden.)

Als je goed kijkt zie je dat de, later gebouwde, rechterboog van de façade iets breder en ronder is dan de andere vier.

Bezienswaardigheden Palazzo degli Anziani

Hoogtepunten zijn de in de 16e eeuw gebouwde monumentale trap en het bronzen beeldhouwwerk van de hand van Marino Martini met als titel “Het Wonder” op de binnenplaats. Marini (1901-1980) was een in Pistoia zelf geboren moderne kunstenaar.

Musea

Het Palazzo degli Anziani is de zetel van het Museo Civico (“Stadsmuseum”) en van het Centro di Documentazione dell’opera di Giovanni Michelucci. Dit laatste is in 1980 gesticht en gewijd aan het leven en werk van deze in 1990 gestorven, uit Pistoia afkomstige, architekt. Er zijn ongeveer 900 tekeningen van de hand van Michelucci te zien.

De werken in het Museo Civico omvatten een periode die de 13e tot de 20e eeuw bestrijkt.

Palazzo del Comune – Piazza Duomo, Pistoia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *