Palazzo Fabroni Pistoia

Het Palazzo Fabroni staat tegeover de Pieve di Sant’Andrea in Pistoia. Het oudste deel van het gebouw, dat tegenwoordig dienst doet als zetel van het Centrum voor Contemporaine Beeldende Kunst, stamt uit de 14e eeuw.

Weetjes Palazzo Fabroni Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Fabroni is Via di S. Andrea, 18 – 51100 – Pistoia (tel. +39 0573371817). Openingstijden: Van donderdag tot zondag, plus feestdagen: Van 10.00 tot 18.00 uur. Toegangsprijs: 3,50 Euro. Gratis: 65+ en 18-.

Geschiedenis Palazzo Fabroni Pistoia

Palazzo Fabroni Pistoia
In het Palazzo Fabroni zijn nog delen van de oorspronkelijke torenwoning te zien.

Het Palazzo Fabroni is tegen het midden van de 14e eeuw gebouwd en was toen het bezit van de Dondori familie. Het was toen nog een torenhuis en had een tuin die tegen de tweede stadsmuur aanlag.

De Fabroni familie bezat al meerdere woningen in de buurt toen ze het paleis in het begin van de 17e eeuw aanschaften. Atto Fabroni liet tussen 1748 en 1769 al deze woningen tot een groot paleis samenvoegen, met als resultaat het Palazzo Fabroni zoals het nu bestaat.

Het paleis wordt gekenmerkt door een gebogen façade.

Sinds 1861 is het gebouw eigendom van de gemeente Pistoia. Na voor verschillende doeleinden te zijn gebruikt, en dientengevolge vaak verbouwd te zijn, was het van 1928 tot 1945 de zetel van de Federatie van de Fascistische Partij.

Na de oorlog werd het tot schoolgebouw omgevormd, voordat de 18e en 19e eeuwse modificaties door middel van een langdurige restauratie ongedaan gemaakt werden.

Hierbij werden zelfs nog antieke delen van de oude torenwoningen gevonden, waarvan er enkele te bezichtigen zijn.

Het Palazzo Fabroni is sinds het begin van de 90’er jaren de zetel van het Centro Arti Visive Contemporanee, dat zich bezig houdt met het organizeren van Contemporaine Beeldende Kunst-tentoonstellingen en ook een permanente collectie heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *