Palazzo Rospigliosi Pistoia

Het Palazzo Rospigliosi is een historisch gebouw in Pistoia en de zetel van twee museumpjes, het Museo Diocesano en het Museo Rospigliosi.

Weetjes Palazzo Rospigliosi Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Rospigliosi is Ripa del Sale, 3 – 51100 Pistoia. Tel. +39 0573 28740. Openingstijden: Van 10.00 tot 13.00 en van 15.00 tot 18.00 uur op weekdagen en op de 2e zondag van de maand. Maandag gesloten. Toegangsprijs: 3,50 Euro.

Geschiedenis Palazzo Rospiglioso Pistoia

Het paleis is tussen de 2e helft van de 16e en het begin van de 17e eeuw in opdracht van Giovan Battista Rospigliosi gebouwd.

De familie is in de loop der eeuwen altijd in het bezit van het pand gebleven. Nadat er in het begin van de 19e eeuw geen mannelijke nazaten waren, nam de zoon van de laatste erfgename Alessandra RospigliosiGiovan Carlo Sozzifanti, de meisjesnaam van zijn moeder aan.

Toen er in 1981 geen erfgenamen meer waren, werd het palazzo nagelaten aan het Capitolo della Cattedrale.

Het paleis is op een aantal al eerder bestaande huizen en torenhuizen. Op de façade is het wapenschild van de familie Rospigliosi te zien. De begane grond heeft zes grote ramen, waarvan er twee geen timpaan hebben omdat die nooit afgemaakt werden.

Het gebouw heeft drie verdiepingen. Op de begane grond is er een hoogteverschil tussen de westzijde (gebouwd op een 13e eeuwse woning die voorheen aan de familie Tebertelli behoord had) en de oostijde (voormalige torenwoning van de familie Dondori).

De eerste verdieping wordt het meest gekenmerkt door 15e en 16e eeuwse verbouwingen. Het is hier dat de zalen van de twee musea die sinds 1990 in het paleis van het gebouw gehuisvestigd zijn zich bevinden.

Museo Diocesano

De verzameling van het Museo Diocesano bestaat uit gewijde objekten en voorwerpen die bij de liturgie gebruikt worden. Deze zijn afkomstig uit het hele bisdom Pistoia. Een verguld koperen kistje uit de 14e eeuw en verschillende 12e en 13e eeuwse grote kruizen die op een stok gedragen werden bij parades.

Museo Rospigliosi

De belangrijkst attraktie van het Museo Rospigliosi bestaat een reeks van 48 schilderijen uit de 17e eeuw. Er is een “Portret van Clemens IX” te zien, samen met kopieën van schilderijen van Nicolas Poussin en verder een aantal antieke meubelen, waaronder het bed waarin paus Clemens zelf geslapen zou hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *