Palazzo dei Vescovi Pistoia

Het Palazzo dei Vescovi (“Paleis der Bischoppen”) is een historisch gebouw aan het Piazza del Duomo in Pistoia, dat tegenwoordig o.a. dienst doet als zetel van het Museo Capitolare della Cattedrale di San Zeno. Bij de restauratie van het gebouw werden twee Etruskische grafstenen gevonden, waarna men verder ging zoeken en keramieken voorwerpen vond, alsmede ruïnes van woningen die al eerder op de plek stonden. De opgravingen maken nu deel uit van de rondleiding.

Weetjes Palazzo dei Vescovi Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo dei Vescovi is Piazza Duomo, 3
51100 Pistoia (tel. +39 0573369275). Rondleidingen op dinsdag, donderdag en vrijdag om 10.15, 11.45 en1 3.15; op zaterdag en zondag ook om 15.00 en 16.30 uur. Toegangsprijs: 5 Euro; studenten en 65+: 3 Euro; jonger dan 18: 1 Euro.

Geschiedenis Palazzo dei Vescovi Pistoia

Palazzo dei Vescovi Pistoia

Palazzo dei Vescovi

Het Palazzo dei Vescovi (ook wel Palazzo Vescovile) is een voorbeeld van de middeleeuwse architektuur in Pistoia. Het is tegen het einde van de 11e eeuw gebouwd en met de enorme hoektoren en de kantelen lijkt het meer een fort dan een gewoon gebouw.

In de 14e eeuw vond een omvangrijke restauratie plaats, waarbij het gebouw ook uitgebreid werd. In deze tijde werden ook de bogen die op de foto te zien zijn toegevoegd.

Tot het einde van de 18e eeuw vormde het gebouw de residentie van de bisschop. In 1786 werd het echter verkocht en liet de toenmalige bisschop Scipione de’ Ricci door Stefano Cirdi een Palazzo Vescovile Nuovo bouwen.

Tegenwoordig is het de zetel van een bank en van het Museo Capitolare della Cattedrale di San Zeno, waar o.a. een cyclus tempera schilderingen van de hand van Giovanni Boldini (begin 20e eeuw) te zien is.

Bij de restauratie van het gebouw werden twee Etruskische grafstenen gevonden, waarna men verder ging zoeken en keramieken voorwerpen vond, alsmede ruïnes van woningen die al eerder op de plek stonden. De opgravingen maken nu deel uit van de rondleiding.

Museo Capitolare della Cattedrale di San Zeno

De verzameling van dit museum bestaat uit heilige objekten, documenten, manuscripten en relikwieën afkomstig uit de Dom van Pistoia. Hoogtepunten zijn een door Ghiberti in 1407 gemaakt reliquarium van San Jacopo en een aantal fresco’s uit de 14e eeuw die vroeger in de Cappella di San Niccolò te zien waren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *