Pieve di Sant’Andrea Pistoia

De Pieve di Sant’Andrea is een kerk in Pistoia. Ze staat recht tegenover het historische Palazzo Fabroni. Deze kerk bestond al in de 7e eeuw. De stijl doet denken aan die van verschillende kerken in Pisa.

Weetjes Pieve di Sant’Andrea Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Pieve di Sant’Andrea is Via Sant’Andrea – 51100 Pistoia (tel. +39 057321912).

Geschiedenis Pieve di Sant’Andrea Pistoia

Pieve di Sant'Andrea Pistoia façade
Façade

De Pieve di Sant’Andrea is waarschijnlijk al in de 7e eeuw gebouwd, tijdens en periode van overheersing door de Lombarden. De huidige kerk is echter grotendeels het resultaat van een verbouwing tegen het midden van de 12e eeuw, gevolgd door latere kleinere restauraties en verbouwinkjes.

De façade is in een stijl gebouwd die doet denken aan kerken in Pisa en wordt versierd met beelden van leeuwen.

In de architraaf boven het portaal is de “Reis van de Drie Koningen” afgebeeld. De makers zijn Gruamonte, Enrico en Adeodato.

Het zwaar beschadigde hoofd dat op de zuil rechts van het portaal gebeeldhouwd is is dat van Musetto II, koning van de Balearen, die door een zeekapitein uit Pistoia verslagen werd.

Het in de 13e eeuw verbouwde interieur bestaat uit drie schepen en een apsis.

Hoogtepunten Pieve di Sant’Andrea Pistoia

Pieve di Sant'Andrea versiering op façade
Versiering

De door Giovanni Pisano gemaakte preekstoel (1301) wordt opgesierd door afbeeldingen die het “Leven van Jezus” en “Het Laatste Oordeel” verbeelden.

Pisano was ook verantwoordelijk voor het houten kruisbeeld en het standbeeld van Sant’Andrea. Dit beeld bevond zich overigens eerst op de façade, waar het door een kopie vervangen is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *