Santi Prospero en Filippo Kerk Pistoia

De Santi Prospero en Filippo Kerk in Pistoia staat in het centrum van de stad. De grootste trekpleister van de kerk is de Biblioteca Fabroniana.

Weetjes Santi Prospero en Filippo Kerk Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa dei Santi Prospero e Filippo staat aan het Piazzetta di San Filippo. Het officiële adres is echter Via Abbi Pazienza 11 – 51100 Pistoia (tel. +39 057321912). Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Onbekend.

Geschiedenis Santi Prospero en Filippo Kerk Pistoia

Santi Prospero en Filippo Kerk Pistoia
De door Gian Domenico Ferretti geschilderde fresco’s op het gewelf.

De Santi Prospero en Filippo Kerk is in de 12e eeuw gebouwd en was toen nog enkel aan San Prospero gewijd. In de 17e eeuw kwam de kerk in het beheer van de door San Filippo Neri gestichte Orde der Oratorianen.

In 1622 werd de kerk in opdracht van Girolamo di Taddeo Rospigliosi ter ere van de zaligverklaring van San Filippo Neri geheel verbouwd.

In 1655 schonk Paus Clemens IX Rospigliosi het reliquarium van San Giordano aan de kerk.

In het begin van de 18e eeuw werd de kerk geheel met fresco’s beschilderd. Hiervoor had Kardinaal Carlo Agostino Fabroni het gebouw laten verhogen, toen hij er zijn prestigieuze Biblioteca Fabroniana onder wilde brengen.

Bezienswaardigheden Santi Prospero en Filippo Kerk Pistoia

De fresco’s die de muren en het gewelf van de kerk sieren zijn door Giovan Domenico Ferretti en Lorenzo del Moro geschilderd. Ze voltooiden hun werk in 1746.

De Biblioteca Fabroniana wordt door het Kapittel van de Kathedraal beheerd. De verzameling bestaat uit 15 duizend manuscripten (Latijns, Grieks en Italiaans) en geillumineerde geschriften.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *