San Bartolomeo in Pantano Abdij Pistoia

De San Bartolomeo in Pantano Abdij bevindt zich op het plein van dezelfde naam, achter het Palazzo del Comune van Pistoia. In de 8e eeuw, toen de kerk opgetrokken werd, was dit nog een moerassige plek. Hoogtepunt is de schittende architraaf boven de centrale poort, die de “Ongelovige Thomas” als thema heeft en waarschijnlijk door Gruamonte gemaakt is.

Weetjes San Bartolomeo in Pantano Abdij Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Abbazia di San Bartolomeo in Pantano is Pistoia (tel. +39 0573). Openingstijden: . Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis

San Bartolomeo in Pantano Abdij Pistoia

Door Gruamonte gemaakt reliëf boven het hoofdportaal

De San Bartolomeo in Pantano Abdij hoort tot de oudste religieuze gebouwen in Pistoia. De abdij is rond het jaar 760 door Gaidolaldo, de archiatro (een soort van hofarts) van Desiderio en Adelchi, de laatste koningen van de Lombarden, gesticht.

De kerk werd rond het midden van de 12e eeuw in een Romaanse stijl verbouwd.

De toevoeging in Pantano is eraan te wijten dat de kerk gebouwd was in een moerassig gebied, dat ontstaan was door een omleiding van het riviertje de Brana.

De façade van de abdij werd nooit voltooid. De meest opvallende kenmerken zijn het belvormige raam en de schittende architraaf boven de centrale poort, die de “Ongelovige Thomas” als thema heeft en waarschijnlijk door Gruamonte gemaakt is.

Kunstwerken San Bartolomeo in Pantano Abdij Pistoia

De preekstoel is in 1250 door Guido da Como gemaakt, wat het tot de oudste van de stad maakt.

Aan de linkermuur van de kerk zijn marmeren bas-reliëfs bevestigd, die deel uitmaakten van een andere preekstoel.

De 13e eeuwse fresco’s in de apsis (“Christus Pantokrator en de Heiligen Johannes de Doper en Bartolomeus”) zijn geschilderd door Manfredino d’Alberto.

Een antiek houten kruisbeeld, met Christus aan een boomstam.

Fotogalerij San Bartolomeo in Pantano Abdij Pistoia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *