San Domenico Kerk Pistoia

De San Domenico Kerk en het bijbehorende klooster bevinden zich aan het Piazza Garibaldi in Pistoia. In de in de 13e eeuw gebouwde kerk zijn o.a. enkele grafkapellen van leden van de Rospiglioso familie te zien.

Weetjes San Domenico Kerk Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Chiesa di San Domenico is Via di San Domenico, 1 – 51100 Pistoia (tel. +39 057328158). Openingstijden: Onbekend. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis San Domenico Kerk Pistoia

Interieur San Domenico Kerk Pistoia
Interieur

Het San Domenico Klooster en de kerk zijn in de tweede helft van de 13e eeuw gebouwd.

Uit deze tijd is in de kapittelzaal nog een sinopia (voorbereidende tekening) van een muurschildering te zien, waarschijnlijk vervaardigd door een leerling van Coppo di Marcovaldo.

In 1512 begon een omvangrijke verbouwing plaats, die zowel de kerk als de kloostergang betrof en de Domenikaners twee eeuwen lang bezig hield.

Later werd de kloostergang verkleind en in 1596  kreeg Sebastiano Vini de opdrachtde 20 lunette’s die het leven van de Heilige Domenico verbeelden te schilderen.

De façade van d ekerk wordt gekenmerkt door een rijkelijk versierd portaal, waar o.a. Giovanni Pisano een steentje aan bijgedragen heeft.

Het interieur bestaat uit een enkel schip, met een dwarsschip en kapellen in de pastorie.

Bezienswaardigheden San Domenico Kerk Pistoia

In beide zijden van het dwarsschip van de kerk bevinden zich grafmonumenten van de Rospigliosi familie.

Het grafmonument voor Filippo Lazzari is tussen 1462 en 1464 door Bernardo en Antonio Rossellino vervaardigd.

De niet erg goed bewaarde muurschilderingen in de sagristie, waaronder een “Berouw Hebbende San Girolamo” (van Verrocchio of Pollaiolo) en de “Rit van de Wijzen” (van Bernardo di Stefano Rosselli) uit 1477.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *