San Zeno Kathedraal Pistoia

De San Zeno Kathedraal staat op het Piazza del Duomo en is de belangrijkste kerk van Pistoia. Ze wordt gekenmerkt door de typisch Toscaanse zwart-witte façade. Hoogtepunten zijn de Dossale di San Jacopo en een door Della Robbia gemaakt reliëf boven het portaal. De huidige versie van de kathedraal is het resultaat van een verbouwing in de 12e eeuw.

Kathedraal Pistoia

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van Duomo oftewel de Cattedrale di San Zeno is Piazza del Duomo, Pistoia (tel. +39 057325095). Openingstijden: 08.30 tot 12.30 en 15.00 tot 19.00 uur (Juli en Augustus van 08.30 tot 19.00 uur). Toegangsprijs: Gratis. Wie het zilveren altaar wil zien moet toestemming vragen. (Tickets voor een rondleiding kunnen voor 2,50 Euro bij het Baptisterium aangeschaft worden.)

Geschiedenis

Kathedraal Pistoia
San Zeno Kathedraal

De Duomo is het resultaat van een complete verbouwing in de 12e eeuw. Het is in de beginjaren van deze eeuw dat bisschop Atto het eerste altaar, dat gewijd is aan San Jacopo, inwijdde. Aangezien hij een relikwie van de heilige, een stukje van zijn schedel dat hij in Santiago de Campostela gekregen had, in het altaar liet plaatsen, werd de stad een bedevaartsoord.

De eigenlijke geschiedenis gaat nog verder terug. Toen de Saracenen in 849 de streek binnen vielen, vroegen de inwoners van de stad San Jacopo om hulp. Pistoia werd niet aagevallen en San Jacopo (de Apostel Jacobus de Meerdere) werd schutsheilige van de stad.

Wel werd de oorspronkelijke naam van de al bestaande kerk behouden.

Na een brand in het begin van de 13e eeuw was een nieuwe verbouwing nodig en de andere grote veranderingen vonden tegen het midden van de 14e eeuw plaats.

De portico van de façade en de gewelven van de zijbeuken stammen uit de 14e en 15e eeuw.

De façade zelf wordt gekenmerkt door de al genoemd portico, drie rijen loggia’s en de typisch Toscaanse steepsgewijs geplaatste platen witn en zwart marmer. Boven de portico bevindt zich een lunette met een geglazuurd terracotta reliëf uit 1505 van de hand van Della Robbia.

De klokkentoren staat links van de kerk en is meer dan 66 meter hoog. Oorspronkelijk was het een uitkijktoren van de Lombarden. In 1301 bracht Giovanni Pisano een aantal verfraaingen aan. De zwaluwstaarten op de kantelen verwijzen naar de Ghibellijnse sympathieën van de stad. Bovenaan de campanile zijn er drie kleine loggia’s, met witte en groen marmermeren versieringen.

De twee standbeelden op de kerk verbeelden San Jacopo en San Zeno.

Het interieur bestaat uit drie schepen en is het resultaat van een 18e eeuwse verbouwing. Helaas zijn veel van de oorspronkelijke kunstwerken verloren gegaan.

Bezienswaardigheden Kathedraal Pistoia

Lunette San Zeno Kathedraal Pistoia
Het relief van Andrea Della Robbia.

De doopvont bij de ingang is door Benedetto da Maiano gemaakt.

Het grafmonument aan de rechterkant is gewijd aan de lokale dichter Cino da Pistoia.

De San Jacopo Kapel (ook wel Kapel van het Kruisbeeld) is aan de rechterkant. Hier kan men de Dossale di San Jacopo bewonderen, één van de kostbaarste zilverstukken van Italië, dat bijna een ton weegt en uit 628 door verschillende kunstenaars, waaronder Brunelleschi, gebeeldhouwde figuren bestaat. In 1293 stal ene Vanni Fucci enige elementen van het altaar. Hij werd hiervoor beloond door door Dante in de “Divina Commedia” als verwerfelijkste figuur van de hel afgeschilderd te worden.

Het monument voor Kardinaal Niccolò Forteguerri is gemaakt naar een ontwerp van Verrocchio.

De Pappagalli Kapel.

Schilderij Kathedraal Pistoia
“Madonna di Piazza”

Lorenzo di Credi vervaardigde de Sacra Conversazione (ook wel Madonna di Piazza genoemd).

Het kruisbeeld in het rechterschip is in 1275 door Coppo di Marcovaldo en Salerno di Coppo geschilderd.

De 14e eeuwse fresco-fragmenten in de Cappella del Giudizio verbeelden het Laatste Oordeel.

Het 13e eeuwse doopvont is van de hand van de school van Nicola Pisano.

De bas-reliëfs die de boog van Sant’Atto aan de binnenzijde van de façade sieren.

Andrea da Fiesole vervaardigde het doopvont in 1497.

Via de Sacristie komt men in de Kapittelzaal, waar een aantal kunstwerken van anonieme meesters te zien zijn.

De Cappella Maggiore was oorspronkelijk door Nicola Pisano ontworpen en verfraaid met mozaïeken van de hand van Jacopo da Turrita. In de 14e eeuw werd de kapel door Jacopo Lafri vergroot. Tegenwoordig zijn de meeste schilderijen en fresco’s in deze kapel van moderne aard. De twee grote standbeelden van San Jacopo en San Zeno zijn (waarschijnlijk) gemaakt door een leerling van Giambologna.

Ventura Vitoni ontwierp het koor in 1469.

De crypte wordt door zes granieten zuilen ondersteund.

De “Maagd met Zoon” in het linkerschip is begonnen door Verrocchio, maar in 1485 door Lorenzo di Credi voltooid.

Antonio Rossellino maakte het borstbeeld van Donato de’ Medici.

De overblijfselen van de tombe van Bisschop Ricciardi en diens broer Bonifatius zijn waarschijnlijk ontworpen door de school van Giovanni d’Agostino da Siena (1348).

San Zeno Kathedraal – Piazza del Duomo, Pistoia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *