Top 10 Bezienswaardigheden Pistoia

De grootste attractie van Pistoia is de Kathedraal (Duomo). Andere interesssante kerken zijn het door Andrea Pisano ontworpen Baptisterium, de Sant’Andrea Kerk met de groen-witte façade, de Madonna dell’Umiltà Kerk en de San Giovanni Fuorcivitas Kerk, die zo heet omdat hij buiten het centrum stond. Het Palazzo Comunale stamt uit de 12e eeuw.

Top 10 Bezienswaardigheden Pistoia

01. San Zeno Kathedraal

Kathedraal - Top 10 Bezienswaardigheden PistoiaDe San Zeno Kathedraal is de belangrijkste kerk van de stad. Ze wordt gekenmerkt door de typisch Toscaanse zwart-witte façade. Hoogtepunten zijn de Dossale di San Jacopo en een door Della Robbia gemaakt reliëf boven het portaal. De huidige versie van de kathedraal is het resultaat van een verbouwing in de 12e eeuw.

02. Museo Civico

Museo Civico PistoiaHet Museo Civico (“Stadsmuseum”)  is gehuisvestigd in het gemeentehuis van de stad, het Palazzo del Comune, dat beter bekend staat als het Palazzo degli Anziani. De verzameling van dit belangrijkste museum van de stad wordt gekenmerkt door schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstobjekten uit een periode die de 13e tot de 18e eeuw omvat.

03. Ospedale del Ceppo

Ospedale del Ceppo PistoiaHet Ospedale del Ceppo is één van de oudste ziekenhuizen in Toscane. Aan het ziekenhuis is een klein museum verbonden. De schitterende kleurige geglazuurde terracotta fries die de façade siert is tussen 1526 en 1528 door Giovanni della Robbia en Santi Buglioni gemaakt.

04. Madonna dell’Umiltà Basiliek

Madonna dell'Umiltà Basiliek PistoiaDe Madonna dell’Umiltà Basiliek (Via Vitoni, 2) is tegen het einde van de 16e eeuw gebouwd, naar aanleiding van een wonderbaarlijke gebeurtenis. De koepel van de kerk is ontworpen door Vasari, niet de enige beroemde architekt die aan de construktie van de kerk gewerkt heeft.

05. Baptisterium

Preekstoel rechts van portaal bij baptisterium PistoiaHet Baptisterium van is gewijd aan San Giovanni in Conte en staat op het centrale Piazza del Duomo. Tegenwoordig heeft het geen religieuze funktie meer en wordt enkel nog voor culturele evenementen gebruikt. Hoewel er al eerder een kerk op de plek stond, stamt d ehuidige constructie uit de 14e eeuw.

06. San Giovanni Fuorcivitas Kerk

San Giovanni Fuorcivitas Kerk PistoiaDe San Giovanni Fuorcivitas Kerk (Via Francesco Crispi, 2) bevindt zich in het centrum van de stad. De toevoeging Fuorcivitas is eraan te wijden dat de kerk toen ze gebouwd werd nog buiten de stadsmuren van Pistoia lag. De kerk is oorspronkelijk in de 12e eeuw gebouwd, maar twee eeuwen later flink vergroot.

07. San Paolo Kerk

San Paolo Kerk PistoiaDe San Paolo Kerk (Via della Rosa, 39) wordt gekenmerkt door een aantal interessante fresco’s en door een groot standbeeld op de façade. Het is één van de oudste kerken van de stad en is slechts spaarzaam versierd. Hoogtepunt is de door Fra Paolino in de 16e eeuw geschilderde fresco “Het Heilige Gesprek”.

08. Palazzo Comunale

Palazzo degli Anziani of Palazzo del Comune PistoiaHet Palazzo degli Anziani staat ook bekend als het Palazzo del Comune. Het is het gemeentehuis van Pistoia en staat aan het Piazza Duomo van de stad. Ook zijn het Museo Civico en een aan de architekt Michelucci gewijd museum in het gebouw gehuisvestigd. De gezagsdragers konden er via een loopbrug direct de kathedraal binnen.

09. San Bartolomeo in Pantano Abdij

Top 10 bezienswaardigheden PistoiaDe San Bartolomeo in Pantano Abdij bevindt zich op het plein van dezelfde naam, achter het Palazzo del Comune. In de 8e eeuw, toen de kerk opgetrokken werd, was dit nog een moerassige plek. Hoogtepunt is de schittende architraaf boven de centrale poort, die de “Ongelovige Thomas” als thema heeft en waarschijnlijk door Gruamonte gemaakt is.

10. Palazzo Vescovile en Museo Capitolare di San Zeno

Palazzo dei Vescovi Pistoia

Het Palazzo dei Vescovi (“Paleis der Bischoppen”) is een historisch gebouw aan het Piazza del Duomo, dat tegenwoordig o.a. dienst doet als zetel van het Museo Capitolare della Cattedrale di San Zeno. Bij de restauratie van het gebouw werden twee Etruskische grafstenen gevonden, waarna men verder ging zoeken en keramieken voorwerpen vond, alsmede ruïnes van woningen die al eerder op de plek stonden. De opgravingen maken nu deel uit van de rondleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *