Pleinen Brescia

Zoals in vele Italiaanse steden staan de belangrijkste gebouwen en andere bezienswaardigheden rond de centrale pleinen van Brescia. Het Piazza del Foro was het belangrijkste plein in de Romeinse tijd, terwijl het Piazza della Loggia en het Piazza del Duomo dat in de middeleeuwen waren. Het Piazza della Vittoria is in de fascistische tijd aangelegd.

Pleinen Brescia

Piazza della Loggia

Het Piazza della Loggia is in 1433 ingewijd en bevindt zich op de plek waar voorheen een markt gehouden werd. Het was bedoeld als burgerlijke tegenhanger van het Piazza del Duomo. Aan de architectuur is te zien dat de Venetianen de macht in de stad in handen hadden terwijl het plein werd aangelegd. Vooral de invloed van Palladio, met de nadruk op rigoureuze perfectie van de proporties, is goed te zien.

Piazza della Vittoria

Piazza della Vittoria - Pleinen BresciaHet Piazza della Vittoria is tussen 1926 en 1932 door de architect Marcello Piacentini aangelegd. Zoals alles wat in die tijd gebouwd werd gebeurde dit volgens rigoureuze fascistische grondlijnen. Het opvallendste gebouw aan het plein is het Palazzo delle Poste.

Piazza Paolo VI of Piazza Duomo

Piazza Duomo - Pleinen BresciaHet Piazza Paolo VI heette in de middeleeuwen nog het Piazza del Duomo. Het wordt omlijst door een aantal historisch belangrijke gebouwen, waaronder de Stadstoren (Torre Civica),  de Broletto, de Duomo Nuovo en de Duomo Vecchio omvat. De Fontein van Minerva staat midden op het plein.

Piazza del Foro

Capitolium - Piazza del Foro - BresciaHet Piazza del Foro was in de Romeinse tijd het centrum van het politieke leven van de stad. Het wordt omlijnd door een aantal oude paleizen en woningen. Uit de Romeinse tijd stammen onder andere de Tempio Capitolino en de Basilica, die in die tijd als gerechtshof dienst deed. Ook staan er nog zuilen waarachter zich winkels bevonden. Het Palazzo Martinengo wordt opgeluisterd door de Neptunusfontein en het standbeeld van Cesare IV Martinengo.

Piazza del Mercato

Madonna del Lino Kerk - Piazza del Mercato - Pleinen Brescia

Het Piazza del Mercato bevindt zich ten zuidwesten van het Piazza della Vittoria. Het is in de 15e eeuw aangelegd, maar heeft tot het begin van de 20e eeuw verschillende gedaanteverwisselingen ondergaan. De portico’s aan de zuidkant stammen uit de 15e eeuw, terwijl de centrale fontein in de 18e eeuw toegevoegd is. Interessante gebouwen zijn de Madonna del Lino Kerk, het Palazzo Beretta en het Palazzo Martinengo Palatini. Ook staan er een aantal in de fascistische tijd opgetrokken gebouwen langs het plein.

Piazza del Vescovato

Het Piazza del Vescovato heeft de naam te danken aan het Bisschoppelijk Paleis, dat in verschillende fases tussen de 15e en de 18e eeuw opgetrokken is. Het zou uiteindelijk in 1737 door Gian Battista Marchetti voltooid worden. Ook de belendende bibliotheek is, 10 jaar later, door deze architect ontworpen. Het plein zelf wordt door bomen en een 18e eeuwse fontein opgeluisterd.

Piazza Moretto

Het Piazza Moretto is gewijd aan de 16e eeuwse lokale schilder Alessandro Bonvicino, die Moretto (“kleine Moor”) als bijnaam had. Het standbeeld dat in 1898 op het plein geplaatst werd is vervaardigd door Domenico Ghidoni. De vrouwenfiguur aan de voet van het beeld symboliseert de schilderkunst. Achter de eeuwenoude Libanonceders staat het Palazzo Martinengo da Barco, dat als zetel van de Tosio Martinengo Stadspinacotheek dienst doet.

Piazza Tebaldo Brusato

Het Piazza Tebaldo Brusato is in 1173 naast het Santa Giulia Klooster aangelegd. Voorheen was er een groententuin op deze plek. Het was toen het enige publieke plein in de stad en heette nog Piazza del Mercato Nuovo. De aanwezigheid van de markt leidde tot de bouw van verschillende huizen voor handelaars en ambachtslieden. Ook werden er herenhuizen gebouwd, waaronder het Palazzo Cigola, dat later tot Palazzo Fenaroli omgedoopt werd.

Piazzale Arnaldo

Het Piazzale Arnaldo is genoemd naar een lokale geestelijke en wordt geflankeerd door een lang gebouw met een portico. Het is aangelegd om de graanmarkt, die eerst in het Piazza della Loggia en later in de Via San Faustino gehouden werd, een behuizing te geven. Het standbeeld verbeeldt de 12e eeuwse geestelijke, die zich verzette tegen het feudale en wereldlijke karakter van de kerk.

Piazzetta Sant’Alessandro

Piazzetta Sant'Alessandro - Pleinen BresciaDit kleine pleintje bevindt zich op het kruispunt van de Via Moretto en de Corso Cavour. Het doet dienst als het kerkplein van de Sant’Alessandro Kerk. Behalve deze kerk staan er een aantal gebouwen van diverse kleuren die in verschillende periodes opgetrokken zijn. Een barokke fontein vormt het centrale punt van het Piazzetta Sant’Alessandro.

Piazza Bruno Boni

Het Piazza Bruno Boni is in 1998 ingewijd. Het standbeeld dat midden op het plein staat verbeeldt deze voormalige burgemeester van de stad. Het wordt omlijst door een portico die vroeger bij het oude Hotel Gambero hoorde. Andere vermeldenswaardige gebouwen zijn het Teatro Sociale en het 18e eeuwse Palazzo Bettoni Cazzago. Het plein heeft de plaats ingenomen van de vroegere tuin van dit laatste gebouw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email