Pleinen Carrara

Net als in de meeste Italiaanse steden speelt het openbare leven van Carrara zich voornamelijk op een aantal pleinen af. De twee belangrijkste zijn het Piazza Alberica en het Piazza del Duomo.

Mooiste Pleinen Carrara

Piazza Alberica

Het Piazza Alberica is genoemd naar Alberico I Cybo Malaspina, die dit plein in de 16e eeuw aan heeft laten leggen. Het centrale monument is gewijd aan Maria Beatrice d’Este. De gebouwen aan het plein zijn tussen de 16e en 17e eeuw opgetrokken. De belangrijkste zijn het Palazzo dei Conti del Medico, het Palazzo delle Logge en het geboortehuis van de beeldhouwer Pietro Tacca. Het plein is betegeld met marmeren inlegwerk.

Piazza del Duomo

Het belangrijkste gebouw aan het Piazza del Duomo is natuurlijk de Sant’Andrea Kathedraal. Het Neptunus-standbeeld naast de Duomo is door Baccio Bandinelli gemaakt en staat beter bekend als het Statua del Gigante. Een tweede belangrijk gebouw is het Palazzo Cybo-Malaspina, waarin het 13e eeuwse kasteel van de stad geincorporeerd is. Het paleis is de zetel van de Accademia delle Belle Arti.

Piazza delle Erbe

Het Piazza delle Erbe (“Kruidenplein”) is genoemd naar de markt die er vroeger gehouden werd. Men denkt dat zich op deze plek ooit een Romeinse nederzetting bevond. Het belangrijkste gebouw aan het plein is het geboortehuis van de beeldhouwer Carlo Fontana.

Piazza Gramsci

Voordat het Piazza Gramsci een publiek plein werd, was het privé-eigendom van de machtige familie Cybo. In de 19e eeuw werd het opgeluisterd met standbeelden en fonteinen. Het kunstwerk dat nu midden op het plein staat is door de Amerikaanse kunstenaar Kenneth Davis gemaakt. Het stamt uit 1979 en de titel kan vertaald worden als “Dobberende Bal” (Palla Galleggiante).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email