Pleinen Palermo

Net als vrijwel overal in Italië staan de belangrijkste bezienswaardigheden van Palermo aan de centrale pleinen van de stad. In Palermo zijn dit vooral het Piazza Ruggero Settimo en het Piazza Castelnuovo, die in elkaar overlopen en samen de bijnaam Piazza Politeama gekregen hebben.

Pleinen Palermo

Piazza Pretoria

Het Piazza Pretoria wordt ook wel het Piazza della Vergogna (“Plein van de Schaamte”) genoemd. Het is het centrale plein van het historische deel van de stad. In 1573 liet de gemeente een aantal huizen aan het plein verwoesten om er een fontein te kunnen plaatsen. Vanaf de 18e eeuw tot 1860 werd het plein gezien als symbool van de corrupte gemeente, waarmee het dus bovengenoemde bijnaam verdiende.

Piazza Ruggero Settimo

Toen de stad zich verder naar het noorden begon te ontwikkelen werd het Piazza Castelnuovo het sociale centrum van Palermo. Het belangrijkste gebouw aan het plein is het Politeama Theater. Het centrale standbeeld verbeeldt Ruggero Settimo, regeringsleider gedurende de Siciliaanse revolutie van 1848.

Piazza Castelnuovo

Het Piazza Castelnuovo vormt eigenlijk één groot plein samen met het belendende Piazza Ruggero Settimo. Dit overkoepelende plein staat bekend als het Piazza Politeama, vanwege het theater van dezelfde naam. Het bevindt zich tussen de Via Libertà en de Via Ruggero Settimo, de centrale as van Palermo. Op het moment wordt dit plein gezien als het historische centrum en belangrijkst ontmoetingsplaats van de stad.

Piazza San Domenico

Voordat het in 1640 tot een plein omgevormd werd stond het Piazza San Domenico bekend als Piano Imperiale. De verbouwingen waren noodzakelijk omdat men besloten had de façade van de San Domenico Kerk te verhogen. Het is bij deze gelegenheid dat de enorme zuil met het standbeeld van de Immacolata (“Onbevlekte”) op het plein geplaatst werd.

Piazza dell’Indipendenza

Vanwege de nabijheid van een aantal toeristische attracties en verschillende regeringsgebouwen wordt het Piazza dell’Indipendenza tot de belangrijkste centraal gelegen pleinen van de stad gerekend. Het bevindt zich net buiten de oude stadsmuren en wordt gekenmerkt door een centrale tuin en een bastion dat bij de oude muur hoorde.

Piazza della Vittoria

Het vrijwel perfect vierkante Piazza della Vittoria wordt behalve door een aantal historische gebouwen begrensd door de Corso Vittorio Emanuele en de Via del Bastione. Het centrum van dit plein wordt in beslag genomen door de vrij grote Villa Bonanno tuin.

Piazza Marina

Piazza Marina bevindt zich in het historische centrum van de stad. De grootste attractie bevindt zich midden op het plein en wordt gevormd door de Villa Garibaldi, die in 1863 door Giovan Battista Filippo Basile ontworpen is. Langs het plein staan nog meer historische gebouwen, waaronder het Palazzo Chiaramonte.

Piazza Vigliena

Het Piazza Vigliena is genoemd naar een voormalige onderkoning en bevindt zich op het kruispunt van de Via Maqueda en de Corso Vittorio Emanuele. Het wordt ook wel Quattro Canti of Ottagono del Sole of Teatro del Sole genoemd. De Quattro Canti zijn de vier paleizen die ervoor zorgen dat het plein perfect achthoekig van vorm is.

Piazza Bologni

Het Piazza Bologni is in 1566 aangelegd en heette toen nog Piazza Carlo d’Aragona, naar de toenmalige Koning van het Koninkrijk van de Twee Siciliës. Dit rechthoekig plein wordt door twee straten doorsneden. Het standbeeld midden op het plein verbeeldt Karel V. De gedenkplaat op het Palazzo Villafranca verwijst naar het verblijf van Garibaldi.

Piazza Caracciolo

Het Piazza Caracciolo bevindt zich in de wijk La Loggia o Mandamento Castello a Mare in het historische centrum van de stad. Het is hier dat de Vucciria Markt, waar vooral vlees verkocht wordt, gehouden wordt. Het is in 1783 in opdracht van de toenmalige onderkoning Caracciolo aangelegd, al is het sindsdien wel flink veranderd. ’s Avonds wordt het overgenomen door liefhebbers van reggae en rap-muziek.

Piazza Ballarò

De oudste, grootste en bekendste markt van Palermo heet Ballarò en bevindt zich dichtbij het Casa Professa aan het Piazza Ballarò. De markt spreidt zich uit tussen het Piazza Casa Professa en de bastions van de Corso Tukory. Het plein is tegenwoordig flink in aanzien toegenomen.

Piazza Casa Professa

Het Piazza Casa Professa heeft tot voor kort de oorspronkelijke 16e eeuwse aanblik behouden. De belangrijkste bezienswaardigheid op het plein is de Chiesa del Gesù. Net als de andere gebouwen aan het plein is dit echter recentelijk door werkzaamheden aangetast.

Piazza Garraffello

Het Piazza Garraffello vormt het hart van de Vucciria Markt. Tenmiste, dit is overdag het geval, want ’s avonds verandert het in een soort openlucht-dicotheek, waar vooral reggae, funk, hip hop en rapmuziek te horen zijn. De fontein middenop het plein staat er sinds de 16e eeuw.

Piazza Giulio Cesare

Piazza Giulio Cesare, dat tegelijk met het centrale station in 1886 aangelegd is, ligt een stukje buiten het historische centrum. Het is hier dat de Via Roma begint. Het ruiterstandbeeld midden op het plein verbeeldt Vittorio Emanuele II. De monumentale ingang bij de Via Roma is tussen 1924 en 1936 gebouwd.

Piazza Magione

Het Piazza Magione is genoemd naar de La Magione Basiliek en het bijbehorende klooster, dat het centrale punt van het plein vormt. Het staat tegenwoordig vooral bekend als ontmeotingsplaats voor jongeren.

Piazza Verdi

Het Piazza Verdi is in de 19e eeuw aangelegd om ruimte te creëren voor het Teatro Massimo Vittorio Emanuele. In de volksmond noemt men het dan ook vaak Piazza Massimo. Om dit te kunnen verwezenlijken moesten onder andere de Chiesa delle Stimmate, de Porta Maqueda en stukken oude stadsmuur afgebroken worden.

Piazza Vittorio Veneto

Het Piazza Vittorio Veneto ligt aan het einde van de Via Libertà. Het monument op dit plein was oorspronkelijk bedoeld voor de 50e verjaardag van de bevrijding die Palermo, maar werd later gewijd aan de gevallenen in de Eerste Wereldoorlog. Zowel het plein als het standbeeld stammen uit 1910. De zuilen rond het standbeeld zijn pas later toegevoegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email