Geschiedenis Pompeï

Wanneer men het over Pompeï heeft bedoelt men vrijwel altijd de ruïnes die bij de opgravingen van de antieke door een vulkaanuitbarsting met lava en as bedolven en geheel verwoeste stad gevonden zijn. Hier kunt U lezen wat eraan vooraf ging en wat erna met de stad gebeurde.

Geschiedenis Pompeï

Pompeï
Het huidige Pompeï

Het antieke Pompeï is rond de 8e eeuw voor Chr. door een volk dat Osci (in het Nederlands, “Osken”) genoemd werd.

Eerst de Grieken en daarna de Etrusken slaagden erin dit volk te overmeesteren en uiteindelijke zouden de Romeinen er in de 1e eeuw voor Chr. een florerende maritieme kolonie met de naam Colonia Veneria van maken.

In het jaar 62 vond een grote aardbeving plaats, waar men zich net van hersteld had, toen een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius de hele stad onder een dikke, bijna 7 meter diepe laag lava en as begroef.

Het duurde 15 eeuwen voordat men toevallig enkele ruïnes ontdekte en hierna nog twee eeuwen voordat men met georganiseerde opgravingen begon (1748).

De streek, die ook in de late oudheid en in de vroege middeleeuwen bewoond was, raakte vrijwel geheel ontvolkt toen het gebied rond de rivier de Sarno in een ongezonde, moerassige ondergrond veranderde.

Tegen het einde van de 19e eeuw ontstond een nieuwe nederzetting rond het in 1873 door Bartolo Longo gestichte Santuarium waar een beeltenis van de Vergine del Rosario bewaard wordt en dat één van de bekendste Italiaanse pelgrimsbestemmingen is geworden.

Hoewel de streek erg, dankzij de vulkanische grond, erg vruchtbaar is heeft de landbouw steeds meer moet wijken voor de industrie. Dankzij het bvengenoemde Santuario della Vergine del Rosario en uiteraard de opgravingen van de oude stad is men grotendeels afhankelijk van het toerisme als bron van inkomsten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email