Necropolis buiten Porta Decumana Aosta

De in 1812 afgebroken Porta Decumana stond aan het einde van de Decumanus Maximus en was de westelijke stadspoort van Aosta. Net buiten deze poort was een necropolis. Van de stadspoort is niet veel meer over dan enige ruïnes.

Necropolis buiten Porta Decumana Aosta

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres Porta Decumana: Via Torre del Lebbroso, 2 – Aosta. Telefoon: Nvt. Openingstijden: De ruïnes van de poort kunnen van buienaf bezichtigd worden. Adres Necropolis: Corso Battaglione, 10/B – Aosta. Telefoon: (+39) 0165 275911. De toegang is gratis, maar reserverenis verplicht. (NB: Vanwege de Covidcrisis kunnen de openingstijden verschillen van wat hier aangegeven is.)

Geschiedenis en beschrijving

Porta Decumana

De Porta Decumana was de stadspoort die in de Romeinse tijd het einde van de Decumanus Maximus, de hoofdstraat van de stad, aangaf. Hij stond een stuk buiten de stad, aan de voet van de Piccolo San Bernardo heuvel. In 1812 is de Porta Decumana afgebroken, maar de ruïnes, aan de noordkant van de Via Édouard Aubert kunnen nog bezocht worden. De Biblioteca Regionale is op deze ruïnes gebouwd.

Necropolis

Necropolis buiten Porta Decumana Aosta
Necropolis buiten Porta Decumana

Een stukje verder is er een necropolis, die zoals gewoonlijk in de Romeinse tijd buiten de stadmuren lag. Deze begraafplaats is in de 1ste eeuw aangelegd en bleef to thet einde van het 1st millenium in gebruik en werd dus door zowel heidenen als Christenen gebruikt. De belangrijkste tombes zijn drie rechthoekige mausolea uit de 4e eeuw, die cellae memoriae genoemd worden. Er is ook een vroeg-Christelijke basiliek uit het einde van dezelfde eeuw.

Decumanus Maximus

De weg die vroeger de Decumanus Maximus vormde, is nu in drie stukken opgedeeld. Dit zijn de Via Porta Pretoria, de Via De Tillier en de Via Aubert.

Necropolis buiten Porta Decumana, Aosta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email