Porta dell’Arco Volterra

De Porta dell’Arco is een enorme toegangspoort die in de Etruskische tijd in Volterra opgetrokken is. Later is de poort deel uit gaan maken van de middeleeuwse verdedigingsmuur van de stad.

Porta dell’Arco Volterra

Porta dell'Arco Viterbo
Porta dell’Arco

De Porta all’Arco hoort tot de bekendste grote Etruskische monumenten. Deze in de 2e eeuw voor Christus gebouwde poort is in de al vijf eeuwen eerder opgetrokken muren ingemetseld. Hij staat nog steeds overeind dankzij het feit dat hij in de 13e eeuwse middeleeuwse muur geincorporeerd is.

De gigantische poort bestaat uit twee enorme bogen, die een ruimte zonder gewelf afsluiten. Hij wordt ondersteund door twee zandstenen pilaren aan de buitenkant en nog eens twee aan de binnenkant. De vier meter brede bogen zelf hebben gewelven die van blokken travertijns marmer gemaakt zijn.

De Porta dell’Arco is in drie verschillende fases gebouwd. De zijkanten zijn even oud als de stadsmuren, terwijl de bogen uit de Romeinse tijd stammen. De muur boven de bogen in het resultaat van een middeleeuwse verbouwing.

Het opvallendste kenmerk van de poort zijn de drie koppen aan de zijkanten en op het blok dat als centrale wig dient. Deze waren er al in de tijd van de Etrusken. Waarschijnlijk waren deze, op de wijze waarop vroeger de hoofden van verslagen tegenstanders ter afschrikking getoond werden, bedoeld eventuele aanvallers af te schrikken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email