Porta Fiorentina Viterbo

De Porta Fiorentina is een oude stadspoort in Viterbo. Zoals de naam aamgeeft was het de poort waardoor mensen die uit Florence kwamen de stad binnenliepen.

Weetjes Porta Fiorentina Viterbo

Adres en openingstijden

De Porta Fiorentina bevindt zich meteen naast het oude kasteel van Viterbo, de Rocca Albernoz, waar ook het Etruskische Museum van de stad gevestigd is (zie plattegrond beneden). Deze poort kan van buitenaf bezichtigd worden.

Weetjes Porta Fiorentina (Viterbo)

De Porta Fiorentina heette oorspronkelijk de Porta San Lucia en wanneer belangrijke personages Viterbo bezochten kwamen ze meestal door deze poort de stad binnen.

De gedenkplaat aan de buitenkant van de poort zegt dat ze in 1768 op elegante wijze door Paus Clemens XIII gebouwd is. In werkelijkheid was het echter een rijke inwoner van de stad, Francesco Selvi, wiens geld voor de construktie gebruikt werd.

In 1886 financierde de Cassa di Risparmio di Viterbo de opening van de twee zijbogen, zoals (in het Latijn) aangegeven staat op de twee gedenkplaten aan de zijkanten. Deze waren nodig om het verkeer in en uit de stad te bevorderen.

Na de oorlog was een grote restauratie nodig.

In 1988 is er een nieuwe voetgangersingang aan toegevoegd.

Behalve het wapenschild van Paus Clemens zijn ook die van Bisschop Giacomo Oddi en Gouverneur Lo Presti boven de deur van de poort te zien. Onder deze drie is het wapen van Viterbo zelf bevestigd.

Ligging Porta Fioerntina

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *