Porta dei Leoni Verona

De Porta dei Leoni staat op de Via dei Leoni in Verona, bij de vroegere Cardus Maximus uit de Romeinse tijd. De poort heeft een kleine centrale binnenplaats an aan de zijkanten stonden twee torens, waarvan de fundamenten nog gezien kunnen worden. Tegen de oorspronkelijke poort werd later een andere gebouwd.

Porta dei Leoni Verona

Porta dei Leoni - Stadspoorten Verona
Porta dei Leoni

De Porta Leoni stond op de cardo massimo (de hoofdstraat in noord-zuidelijke richting) van het Romeinse Verona.

Ze is in de 1e eeuw voor Chr. gebouwd, van baksteen en tufa. Een eeuw later werden er een witte stenen muur tegenaan gezet, die wel de structuur van de originele façade had, maar rijkelijker versierd was.

De naam “Leeuwenpoort” stamt uit de 15e eeuw en komt van een nabije stenen sarcofaag met twee leeuwen erop.

De poort was 13 meter hoog, net als de stadsmuren, en werd gelankeerd door twee torens. Ze was vierkant , met dubbele bogen op de façade. Er waren gangen in de bovenste verdiepingen. Zowel deze gangen als de torens hadden een aantal ramen.

Wat nog over is van de Porta dei Leoni maakt nu deel uit van de muur van een 13e eeuws paleis. Ongeveer de helft van zowel de oorspronkelijk oude façade is nog te zien, als de witte tweede façade die er tegenaan gebouwd is. Helemaal bovenaan kan men wat er nog over is van een exedra onderscheiden, met aan weerszijden pilasters.

Onder de Via Leoni heeft men nog meer stukken van het monument gevonden, waaronder de fundamenten van de torens, stukken vloer van het middenste deel van de poort (waar zich een kleine binnenplaats bevond) en een deel van de zijmuur.

De sarcofaag met de twee leeuwen staat nu bij het Monument voor Umberto I.

Porta dei Leoni, Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email