Porta San Marco Viterbo

De Porta San Marco bevindt zich in een stuk van de in 1208 gebouwde stadsmuur die langs het Santa Rosa Klooster in Viterbo loopt.

Weetjes Porta San Marco Viterbo

Adres en openignstijden

Het adres van de Porta San Marco is Via del Teatro Nuovo, snc. De poort kan van buitenaf bezichtigd worden.

Geschiedenis Porta San Marco Viterbo

De Porta San Marco is rond het jaar 1213 gebouwd en werd oorspronkelijk gebruikt voor de landeigenaars die grond bezaten op de uitlopers van de Palanzana heuvel.

In het jaar 1237 werd de uitbreiding van de groeve voor de poort verordend. De muur liep toen van de Porta San Pietro via de Porta San Sisto naar de Porta San Marco.

In 1486 vond een restauratie van de poort plaats, maar enkele jaren later werd ze afgesloten.

Pas in 1887, bij wegwerkzaamheden, werd de Porta San Marco teruggevonden en in 1960 werd de muur die de poort afsloot omvergegooid.

Naast de Porta San Marco is een grote, door zuilen ondersteunde opening te zien, die de Gabbia del Crocco genoemd werd en waardoor water naar Viterbo stroomde. Dit riviertje heette de Sonza en werd later de Urcionio genoemd. Een in het Latijn geschreven gedenkplaat verwijst naar een overstroming in 1223 die een groot deel van de stad verwoestte en aan veel mensen het leven kostte.

Een tijdlang werd de poort als aedicula gebruikt en stond er een standbeeld van de Madonna, maar sinds 2010 doet ze weer dienst als toegangspoort tot Viterbo.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *