Pratovecchio Stia (Provincie Arezzo)

Pratovecchio Stia is de meest noordelijke gemeente in de provincie Arezzo. De huidige stad bestaat pas sinds 1 Januari 2014, toen de twee gemeentes Pratovecchio en Stia samengevoegd werden. Voor toeristen is vooral het Kasteel van Romena interessant.

Alles over Pratovecchia Stia

Bezienswaardigheden

De grootste attractie van de stad is het Castello di Romena, het oudste kasteel in de streek. Op enkele honderden meters van dit kasteel staat de Pieve di Santa Maria, een kerk met een 17e eeuwse façade. In de Santa Maria delle Grazie kerk zijn enige geglazuurde terracotta’s van de hand van Giovanni della Robbia te zien.

Geschiedenis

Dankzij de vondst van een necropolis weet men dat de Romeinen zich in de streek gevestigd hadden.

Gedrurende een groot deel van de middeleeuwen was de stad eigendom van het graafschap Guidi. Deze familie zelf had haar residentie in het Kasteel van Romena.

In het begin van de 15e eeuw kwamen de Guidi in opstand tegen Florence. Nadat de laatsten gezegevierd hadden transformeerden ze Pratovecchio tot zelfstandige gemeente.

Oorspronkelijk waren er twee steden, Pratovecchio en Stia. Al in 1929 had men geprobeerd de twee samen te voegen, maar dit werd geen succes. In 1934 werd de oorspronkelijke toestand in ere hersteld.

In 2014 werden de twee definitief verenigd.

Openbaar vervoer

Er is een treinstation in Stia.

Pratovecchio Stia, provincie Arezzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *