Pugnaloni Festival Acquapendente

Pugnaloni Festival Acquapendente, ontwerp uit 1928

De Pugnaloni maken deel uit van het Madonna del Fiore Festival dat elk jaar op de derde zondag van de maand Mei in Acquapendente (provincie Viterbo) gehouden wordt.

Pugnaloni en Madonna del Fiore Festival Acquapendente

Pugnaloni Festival Acquapendente
Pugnaloni Festivla

De oorsprong van dit festival gaat helemaal terug tot het jaar 1166, toen Acquapendente erin slaagde zich te bevrijden van de tirannieke heerser Federico I Barbarossa.

Zoals vele folkloristische feesten begint de geschiedenis met een wonderbaarlijke gebeurtenis. Twee boeren zagen dat een oude uitgedroogde kersenboom, die gezien werd als het symbool van de overheersing door Barbabrossa, plotseling weer in bloem kwam te staan. Het volk zag dit als een teken dat de Madonna de stad bescherming gaf en slaagde erin de tiran de verjagen en diens kasteel te verwoesten.

Er werd besloten elk jaar een feest te vieren ter herinnering aan de Madonna del Fiore. Het thema is de bevrijding van de tiran en met de zogeheten Pugnaloni (schitterende van bloemblaadjes gemaakte mozaïeken) wordt de zege van het volk gesymbolizeerd.

Voordat het Pugnaloni festival in de huidige vorm gevierd werd werden zogeheten pungoli (een soort prikstokken die door boeren gebruikt werden om hun ploegen schoon te maken) versierd met bloemen in een optocht door de stad gedragen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email