Rieti

Rieti is de hoofdstad van de provincie van dezelfde naam. De stad ligt langs de rivier de Velino, op de uitlopers van de Monte Terminillo. Het is de meest centrale stad van Italië. Wanneer men twee diagonale lijnen zou trekken vanaf de vier uiterste hoeken van het land zou men bij de San Rufo Kerk in Rieti uitkomen.

Alles over Rieti

Toeristeninformatie

Regio: Lazio. Provincie: Rieti. Het VVV van Rieti (APT, in het Italiaans) bevindt zich op de Via Cintia, 87. Tel. 0746-201146. Het gemeentehuis staat op het Piazza Vittorio Emanuele (Tel. 0746-2871). De postcode is 02100 en het kengetal is 0764.

Met de Auto/Openbaar Vervoer

Middeleeuwse stadsmuur Rieti
Middeleeuwse stadsmuur

Met de auto vanuit Rome: De oude herenweg Via Salaria voert direkt naar Rieti.

Trein vanuit Rome: Vanuit Rome is er slechts 1 keer per dag een directe (erg langzame) trein. Deze vertrekt vanaf het station Tiburtina. Het station ligt op de lijn Terni-Sulmona.

Busverbinding vanuit Rome: Het handigst is de regionale trein FL1 te nemen vanaf Tiburtina en uit te stappen bij de halte Fara Sabina-Montelibretti. Hiet kunt U overstappen op een Cotral bus.

Geschiedenis

Tot 1923 hoorde Rieti bij de regio Umbrië, waarna het bij de provincie Roma gevoegd werd. In 1927 volgde een herindeling en werd de provincie Rieti gecreëerd, met als hoofdstad natuurlijk de stad zelf. Het was de laatste provincie die bij de regio Lazio gevoegd werd.

Bezienswaardigheden

Palazzo Vincentini Rieti
Palazzo Vincentini

De belangrijkste kerk van de stad is de Santa Maria Assunta Kathedraal. Meteen naast deze kerk staat het Palazzo Vescovile, met prachtige kruisgewelven. Andere hoogtepunten zijn de uitstekend bewaard gebleven 13e eeuwse stadsmuren (zie foto boven) en het Palazzo Vincentini, dat tussen 1564 en 1593 gebouwd is.

De San Rufo Kerk vormt het centraalste punt van Italië. Naast deze kerk staat een monument waarin hieraan herinnerd wordt.

Het belangrijkste plein van de stad is het Piazza Vittorio Emanuele II, met de centrale Dolfijnenfontein. Het Palazzo Comunale is de zetel van het Museo Civico van de stad.

Rieti heeft een mooi historisch centrum dat vooral door de aanwezigheid van veel water gekenmerkt wordt. Voor wie van een beetje rust wil genieten is het aan te raden een wandeling langs de river de Velino te maken. Ondanks de opkomst van de industrie rond Rieti is deze stroom nog redelijk helder en vol pittoreske plekjes.

Van de oude Romeinse stadsmuur staat niet veel meer overeind maar van de middeleeuwse verdedigingswerken zijn nog verschillende bogen en torens overgebleven.

Wat ook heel interessant is is de ondergrondse tour, die de geschiedenis van de stad belicht van de Romeinse tijd tot de tweede wereldoorlog, toen de oude aquaducten tijdens bombardementen als schuilplaatsen gebruikt werden..

Top 10 Bezienswaardigheden Rieti

Evenementen

Eind juli vindt het Festa del Sole plaats, dat afgesloten wordt met de Palio della Tinozza, waarbij een vertegenwoordiger van elk van de 9 rione’s van de stad in een soort badkuip door de rivier de Velino roeit.

Rieti, regio Latium, Italië

RSS
Follow by Email