Rocca Albernoz Orvieto

De Rocca Albernoz staat aan de oostelijke rand van het historische centrum van Orvieto. Dit in de 14e eeuw gebouwde kasteel doet tegenwoordig dienst als publiek park. De begrafenis van de Italiaanse vrijheidsstrijder Giuseppe Garibaldi werd hier gehouden.

Rocca Albernoz Orvieto

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Via Postierla, 301, 05018 Orvieto. Het is tegenwoordig een publiek park en is gratis toegankelijk.

Geschiedenis en beschrijving

Op de plek waar de Rocca Albernoz (of Fortezza Albernoz) staat was in de Etruskische tijd nog een tempel, die bekend staat als de Augurale. De oorspronkelijke naam van het fort was de Rocca di San Martino. Het was de afgezant van de paus, Egidio Albernoz, die halverwege de 14e eeuw de opdracht gaf tot de constructie. In die tijd bevonden zich zowel het stadskerkhof als de belangrijkste gebouwen van Orvieto zich in deze wijk.

Er stond een klein gebouwtje bij de ingang tot het vierkante kasteel, dat beschermd werd door een slotgracht en enkel via een ophaalbrug betreden kon worden.

In 1395 werd het kasteel bijna volledig met de grond gelijkgemaakt. Pas halverwege de 15e eeuw werd het opnieuw opgebouwd, met extra bescherming in de vorm van een ronde verdedigingsmuur.

Na de Plundering van Rome in 1527 vluchtte paus Clemens VII naar Orvieto. Om ervoor te zorgen dat de stad niet zonder water zou komen te zitten liet hij de Pozzo di San Patrizio bouwen. Vervolgens liet hij een tweede put bouwen om het kasteel van water te voorzien.

Deze put maakte gebruik van een al in de 13e eeuw gebouwde wateropslagplaats. De architect die de ontwerpen maakte was Antonio da Sangallo de Jongere.

In 1620 werd het werk aan het fort voltooid. Er is een inscriptie te zien die verwijst naar een restauratie onder Paus Alexander VII.

In 1831 werd een groot deel van het kasteel afgebroken. De slotgracht werd in 1888 met grond opgevuld, wat nodig was om de funiculare aan te kunnen leggen.

Nadat het kasteel omgevormd was tot publiek park werd de begrafenis van de Italiaanse vrijheidsstrijder Giuseppe Garibaldi hier gehouden. Het is nog immer een publieke tuin. Ook is er een amphitheater waar vaak concerten gehouden worden.

Fortezza Albernoz, Via Postierla, 301, 05018 Orvieto

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email