Fonteinen Rome

Alle grote en bekende pleinen in Rome beschikken wel over minstens één, maar vaak verschillende fonteinen, waarvan er een aantal (het is tenslotte Rome) tot de beroemdste toeristische attrakties ter wereld behoren. De grootste fonteinen werden vaak aangelegd aan het einde van een aquaduct. Vaak hebben deze ook iets opschepperigs, aangezien degene (meestal een Paus) die er de opdracht toegaf zijn naam in grote letters in het marmer liet inkepen.

Weetjes Fonteinen Rome

Trevifontein - Fonteinen Rome
Trevifontein

De allerberoemdste van deze fonteinen is uiteraard de Trevifontein, al was het alleen maar vanwege Anita Ekberg, die Marcello Mastroianni uitdaagt om pootje te komen baden in de film La Dolce Vita.

De meeste van de fonteinen zijn niet ouder dan het einde van de 17e eeuw. De reden hiervoor is dat vòòr die tijd er geen water was in grote delen van het centrum van Rome, aangezien de door de barbaren verwoeste aquaducten toen pas weer hersteld werden.

Pronkfonteinen Rome

Wanneer men weer eens een nieuw aquaduct gebouwd of een oud aquaduct gerestaureerd had, werd er vaak een pronkfontein aan toegevoegd. Dit waren enorme bouwwerken met inscripties die aangaven welke paus zo goed geweest was de stad van water te voorzien. De beroemdste van deze pronkfonteinen is de Trevifontein.

Trevifontein

De Fontana di Trevi is een van de allerbekendste monumenten van Rome. Na een restauratie die meer dan een jaar geduurd heeft is deze fontein sinds begin November 2015 weer in de oorspronkelijke, witte staat te bewonderen. Als U er rustig van wilt genieten kunt U beter ’s nachts komen. Als U de fontein, en de stad Rome zelf, nog een keer wilt bezoeken dient U er een muntje in te gooien.

Gian Lorenzo Bernini

Verschillende van de beroemdste fonteinen van Rome zijn ontworpen door de beroemde architekt en beeldhouwer Gian Lorenzo Bernini.

Tritonfontein (Piazza Barberini)

Fontein van de Triton - Fonteinen RomeDe Fontein van de Triton is in 1643 door Gian Lorenzo Bernini gebouwd en is één van de mooiste en bekendste fonteinen van Rome. Ze staat midden op het Piazza Barberini, wat een beetje jammer is, omdat daar zoveel verkeer is dat de fontein na iedere restauratie er bijna meteen weer smerig uit komt te zien.

Wijkfonteinen

In 1927 kreeg de architekt Pietro Lombardi de opdracht elke rione van Rome van een fontein te voorzien. Elke fontein moest verwijzen naar, of het wapenschild van de betreffende wijk, of naar een activiteit waar dit stadsdeel mee geassocieerd werd.

Montifontein (Via delle Vite)

De Fontana dei Monti staat langs een zijmuur van de Santi Vito e Modesto Kerk. De versieringen aan de fontein verwijzen naar het wapenschild van de wijk Monti. De drie heuvels met sterren verwijzen naar Esquilino, Viminale en Celio, die bij de eerste versie van de wijk hoorden.

Meer Fonteinen

Obelisco Lateranense Fontein

Obelisco Lateranense - Fonteinen RomeDe Obelisco Lateranense Fontein bevindt zich bij de Basiliek van Sint Jan van Lateranen. Het is niet bekend wie de maker is van deze fontein, die naar de centrale Egyptische obelisk genoemd is. Hij is gewijd aan Johannes de Doper.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email