Mosesfontein Rome

De Mosesfontein staat op het Piazza San Bernardo in Rome. Het is de pronkfontein van het Acqua Felice Aquadukt en wordt ook wel de Fontana dell’Acqua Felice genoemd.

Weetjes Mosesfontein Rome

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Fontana del Mosè is Piazza San Bernardo – Rome. Het monument staat in de open lucht en kan gratis bezichtigd worden.

Geschiedenis Mosesfontein Rome

Mosesfontein Rome
De proporties van het bovenste deel van de Mosesfontein zijn veel te groot vergeleken met die van het onderste deel.

De Mosesfontein is 1857 naar een ontwerp van Domenico Fontana gebouwd. Fontana was de huisarchitekt van Paus Sixtus V Peretti en het was dan ook geen toeval dat hij het was die deze belangrijke opdracht kreeg.

De fontein was bedoeld als pronkfontein voor het eveneens door Sixtus V gebouwde Felice Aquadukt. Bij de contsruktie van dit aquadukt werden overigens delen van het al bestaande Aqua Alexandrina Aquadukt gebruikt.

Met het water dat op deze wijze de stad in kwam werden de heuvels Quirinaal, Viminaal en Esquilijn, inclusief de enorme villa van de paus zelf, van water voorzien.

In de grote centrale nis van de fontein staat het standbeeld van Moses waaraan de fontein zijn naam te danken heeft. Het beeldhouwwerk isgemaakt door Leonardo Sormani en Prospero Antichi.

De basreliëfs in de laterale nissen hebben Bijbelse thema’s en zijn gemaakt door Flaminio Vacca (rechts) en Giovanni Battista della Porta (links).

Het monument wordt vaak bekritiseerd vanwege de veel te grote proporties van het bovenste deel, met een lange inscriptie die de construktie van de fontein zelf herdenkt.

Het wapenschild boven de inscriptie is dat van de paus. De Fama’s (een Fama was de Godin van de roem, maar ook van het gerucht en roddel)aan weerszijden hiervan zijn eveneens vervaardigd door Vacca en della Porta.

De vier leeuwen aan de voet van de fontein zijn kopieën. De originelen worden in de Vatikaanse Musea bewaard.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email